Povratak

Upala uha kod šteneta njemačkog ovčara

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 


 Imamo štene njemjačkog boksera, staro 3 mjeseca. Zbog izraženog mirisa, češanja i prljanja uha posjetili smo veterinara koji mu je zbog upale dao antibiotsku injekciju te uho očistio otopinom. U isto vrijeme, psu se pojavilo nekoliko vrlo sitnih ''prištića'' odnosno sitnih izdignutih mjehurića, koji se zapravo očituju kao par izdignutih dlačica, bez jasne promjene na kozi u smislu crvenila i sl. To se pojavilo upravo u području oko upaljenog uha. Veterinar je pretpostavio da se radi o alergijskoj reakciji na neku tvar ali smo ipak dobili ANTIDERMAKOTIK, ektoantiparazitik. Napomenuti ću i to da je na psa, apliciran Stronghold. Pas inače boravi dijelom u kući i na dvorištu, s vrlo kratkim šetnjama, prehranu nismo mijenjali niti dodavali nešto novo Zanima me, da li je moguce da se takva promjena desi upravo zbog sekreta iz uha odnosno da li je pas češanjem to mogao ''prenijeti'' i vani na kožu? Kupili smo Otifree za odrzavanje higijene uha no zanima me da li su ova dva problema povezana jedan s drugim. Hvala. Alma


O: Upalu uha, ali isto tako i prištiće na koži najčešće uzrokuju alergije poput one na hranu, atopični dermatitis, zatim različiti paraziti, bakterijske ili gljivične infekcije, hormonski poremećaji, traume te eventualno nasljedne i autoimune bolesti.

U ovom slučaju moguće je da su i upala uha i prištići na koži uzrokovani jedno te istim agensom npr. alergijom na hranu, ali isto tako prištići oko uha mogu biti posljedica alergijske reakcije na neki od lijekova koji su korišteni prilikom liječenja uha. Moguće je također, kao što ste i sami naveli, da su prištići jednostavno posljedica češkanja uha isto kao i širenja infekcije iz unutrašnjosti uha na površinu.
Nažalost samo na temelju opisa nemoguće mi je reći o čemu se točno radi pa Vam svakako savjetujem da napravite dodatne pretrage (strugotina kože, bris i sl.) kako bi se isključili gore navedeni uzroci te postavila točna dijagnoza. Također preporučam da se konzultirate s Vašim veterinarom o eventualnoj promjeni prehrane kao bi se isključila i mogućnost alergije.
Više informacija o upali uha, njezinim uzrocima i liječenju možete pročitati u sljedećem naslovu: Upala uha, dok o alergijama, atopičnom dermatitisu te ostalim mogućim uzrocima češkanja i promjena na koži možete detaljno pročitati na: Alergija i atopija atopični dermatitis terapija medicinskom prehranom i Akne i krastice kod pekinezera

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr