Povratak

Upalni proces na šapama psa (pododermatitis) i problemi u kretanju

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Danijela Biban, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam psića mješanca starog 11 g. Držimo ga u dobrim uvjetima, nije vezan i često je u kući. Ima 12 kg. Zadnjih 1-2 mjeseca kad leži tresle su mu se zadnje noge nekontrolirano, što je u zadnja 2 tjedna prešlo na to da mu se tresu dok stoji. U zadnje vrijeme primjećujemo da mu se sve teže ustati, kao da ga bole noge, ali nakon što se malo rashoda sve je OK. Veterinar nam je rekao da je možda posrijedi okoštavanje kralježnice, ali nakon što ga je pregledao, odbacio je tu mogućnost tako da je ostalo na tome da mu je to na bazi živaca. Jede normalno i veseo je i dalje ali nam ga je teško gledati kako jedva počinje hodati, čak izbjegava ustajanje.

Kad počinje hodati zadnje noge nosi na široko i ne savija ih, kao da su mu ukočene. Zadnjih tjedan dana primjetili smo mu upaljene jastučiće na šapama, prednjim i zadnjim. To mu je vrlo bolno. Postoji li mogućnost da je to reakcija na antibiotik ili B kompleks koji je dobio kod veterinara? Do sad nije imao problema sa šapama. Unaprijed zahvaljem! 
Silvija

O: Pododermatitis označava upalni proces na šapama, a karakterizira ga oteklina, crvenilo, temperiranost i bolnost. Može biti posljedica različitih uzroka: infekcija (bakterije, gljivice ili paraziti), prisustva stranog tijela, ozljeda mekuši, alergija, hormonalnih poremetnji itd.

Klinički, pododermatitis se manifestira oteklinom, crvenilom, temperiranošću i bolnošću mekuši, životinja konstantno liže ili gricka šape, a zbog bolnosti, hod je otežan i uglavnom je prisutno šepanje. Dijagnoza se postavlja uzimanjem iscrpne anamneze od vlasnika i kliničkim pregledom, a po potrebi se mogu uzeti brisevi za bakteriološku, mikološku ili parazitološku pretragu ili se radi biopsija.

Ovo se stanje liječi uklanjanjem primarnog uzroka bolesti, a ukoliko je indicirano, daju se i odgovarajući lijekovi (antibiotici, antimikotici, antiparazitici, kortikosteroidi i slično). Ako je pododermatitis bio posljedica alergije na hranu, neophodna je promjena hrane (uglavnom se daju medicinske, hipoalergene hrane).

Kako biste dobili konkretnu dijagnozu, odvedite psa na pregled kod veterinara.

Što se tiče spomenute reakcije na lijek, uvijek postoji i ta mogućnost, no ona se uglavnom javlja lokalno, na mjestu aplikacije ili, ukoliko se radi o izrazito osjetljivoj životinji, doći će do opće reakcije organizma, a ponekad i do anafilaksije. Konkretno, budući ne znam koji je antibiotik Vaš pas dobio, teško mi je reći je li upala na šapama direktna posljedica. Reakcije na vitamin B iznimno su rijetke.

Problemi u kretanju mogu biti posljedica brojnih uzroka.

Najčešće se radi o bolnom procesu (koji može zahvatiti mišiće, fascije, tetive, ligamente, kosti, zglobove ili živce), trombozi veće krvne žile ili mehaničkoj smetnji zbog paralize živaca ili mišića ekstremiteta (kontraktura mišića, tetiva, ligamenata, ankiloza zgloba, lom kostiju).

Kod starijih se pasa nerijetko javljaju pareze ili paralize živaca, koji su posljedica pomaka, pritiska, nagnječenja ili prekida kontinuiteta, što onemogućava normalni prijenos podražaja, a time i kontrakciju mišića. Samim time dolazi do otežanog i bolnog kretanja, a s vremenom i do atrofije muskulature. Dijagnoza se postavlja neurološkim pregledom.

Na žalost, većina se ovakvih problema vrlo teško liječi, stoga se uglavnom terapija bazira na uklanjanju bolnosti i ublažavanju simptoma (daju se analgetici, spazmolitici i vitamini B kompleksa).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr