Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Petra Svačića 61, Osijek

P: Zdravo, ja sam vlasnik mopsa starog 19 mjeseci. Imam velikih problema s opadanjem dlake, živim u Bosni i kod nas je slabo zastupljena ova vrsta pasa, tako da ni veterinari ne nude pomoć. Probali smo na mnoge načine medicinskom Eukanuba hranom, kupkama s Tactic tečnosti, ali poboljšanja nema. Dlaka mu toliko opada neprestano, a dio gdje dlake nema, koža je crne boje kao i testisi.
Molim Vas za savjet šta da radim,
Sanela

O: Stanje kože  i  krzna nam je dobar pokazatelj zdrastvenog stanja psa.

Životinjsko krzno je sastavljeno od milijuna dlaka, koje izlaze iz gornjeg sloja kože, zvanog epiderma. Dlake rastu u skupinama dubokih uskih rupica zvanih folikuli, a dubina im se razlikuje ovisno o veličini dlake i mjestu na tijelu. Dlaka se skoro u cijelosti sastoji od bjelančevina keratinskog tipa i vrlo male količine minerala. Psi trebaju otprilike 25% dnevnog unosa bjelančevina samo za rast dlake. Boju dlake u sisavaca određuje pigment melanin , smješten u dlaci, a boja kože je plavkasto siva.

Koža štiti životinju od fizičkih i kemijskih oštećenja te održava stabilnu temperaturu tijela kontrolirajući razinu isparavanja. Psi se ne znoje, nego se hlade dahtanjem, isparavanjem vlage s jezika i oralne šupljine i preko jastučića na šapama. Koža je važan organ i u socijalnom životu životinja jer ispušta mirise koji upravljaju seksualnim ponašanjem i pomaže životinjama da se međusobno identificiraju. Tu treba spomenuti analne žlijezde, koje izvodnim kanalima u analni dio crijeva izlučuju mirisni sekret kojim psi također obilježavaju svoj teritorij.

Ako dođe do poremetnji u izlučivanju sekreta analnih žlijezdi, tj. ako  se sadržaj ne izlučuje, već se zgušnjava i upalno promijeni,  može doći do promjena na koži - izrazitog svrbeža cijelog tijela, a posebno iznad repa, ispadanja dlake, čak i rana nastalih češanjem. Taj problem mogu riješiti veterinari manualnim istiskivanjem žlijezdi i simptomatskom terapijom.

Krzno pasa prolazi postupne promjene stanja i izgleda, najviše zbog sezonskih promjena u dužini dana i temperature. To je primjetno kod pasa koji žive vani jer gube dlaku u proljeće i jesen. Psi koji žive u zatvorenom imaju manje primjetna razdoblja linjanja i mogu gubiti dlaku skoro tijekom cijele godine.

Mnoge bolesti mogu zahvatiti kožu i krzno Vašeg psa, kao što su bolesti bakterijskog, virusnog, gljivičnom ili parazitarnog podrijetla, zatim fizičke ili kemijske traume te hormonalni i metabolički poremećaji.

U većini slučajeva radi se o neizbalansiranoj prehrani te nedostatku različitih hranjivih tvari.

Tipični znakovi poremećaja vezanih uz prehranu su stvaranje peruti i ljuskica praćenih svrbežom, suha dlaka bez sjaja, gubitak dlake te upala kože (dermatitis).

Esencijalne masne kiseline su vrlo važne za zdrav izgled kože i krzna. Njihov manjak uzrokuje grubu, suhu, lomljivu dlaku, perut, loše zarastanje rana i ljuskastu kožu. Primarni nedostatak se javlja kod pasa koji jedu manje masnu hranu s nedovoljnom količinom biljnih ulja, a sekundarni nedostatak kod pasa s problemima s gušteračom, jetrom i tankim crijevom. Bolesti tih organskih sustava smanjuju sposobnost apsorpcije i probavljanja masti.

Primarni nedostatak esencijalnih masnih kiselina može se smanjiti dodavanjem u hranu preparata kao što su Dermanorm ulje ili kapsule te Dermafit dog ulje ili korištenjem izbalansirane, kompletne hrane s dodatkom biljnih i ribljeg ulja.

Manjak bjelančevina i aminokiselina uzrokuje krhku, depigmentiranu dlaku koja lako ispada i sporo raste. Pas neće imati te nedostatke ako jede hranu bogatu žitaricama i dosta bjelančevina životinjskog podrijetla.

Manjak minerala, posebno cinka, manifestira se gubitkom dlake, zadebljanjem kože (parakeratoza) i gubitkom pigmentacije dlake. Sekundarni manjak cinka može nastati zbog velike količine kalcija u hrani, koji onda zauzima njegovo mjesto tamo gdje se odvija apsorpcija. Manjak joda ili poremećaj rada štitnjače u izlučivanju njenih hormona se manifestira alopecijom, sa simetričnim mjestima bez dlake. Manjak vitamina A i biotina (vitamin H) je uzrokovan s prehranom s malo masnoće, zatim kod bolesti gušterače i jetre, jer se ne mogu apsorbirati. Manjak vitamina A karakterizira vrlo suha, tvrda koža, suha dlaka bez sjaja i gubitak dlake, a osim toga jaki konjuktivitis i tvrda rožnica. Psi s nedostatkom biotina imaju grubo krzno bez sjaja, gube dlaku, koža im se ljušti, sklona je upalama i čirevima.

Nedostatak vitamina i minerala može se smanjiti unošenjem izbalansiranih  vitaminsko-mineralnih preparata kao što je, npr. Pfizerov "VMP".

Skoro svaka hrana koju psi obično jedu može izazavati alergiju, koja se može pojaviti bilo kad u životu. Učinci alergije na hranu uključuju poremećaje na koži i u probavnom sustavu.

U ljekarnama Pet centra možete pronaći medicinsku hranu za alergične pse, od Eukanube, Hill'sa i Royal Canina sa smanjenom količinom alergena.

Za dijagnozu bilo kojeg navedenog organskog poremećaja potrebno je napraviti određene pretrage kod veterinara koji liječe male životinje.

Nadam se da će Vam ove informacije biti od koristi.

OZNAKE: