Povratak

Utvrđivanje graviditeta kod kujica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam ženkicu maltezera i stara je 2 godine. Parila se prije 27 dana. Kakvi su simptomi i kada mogu znati da li je skotna? Za sada ono što ja primjetim je da je dosta mirnija i jako često spava, da li je to normalno? Koliko kučića maltezer može imati? Unaprijed hvala. Sanja

O: Graviditet kod kuje traje 58-63 dana te ga možemo utvrditi kliničkim i laboratorijskim metodama. Kliničke metode dijagnostike se dijele na vanjske i unutarnje. Vanjske metode dijagnostike su adspekcija, palpacija i auskultacija, a unutarnje metode dijagnostike graviditeta su vaginalna i rektalna pretraga.

Laboratorijske metode dijagnostike se dijele na kemijske, fizikalne, biološke, hormonalne, imunološke i histološke.

Kod kujica su najčešće metode dijagnostike graviditeta ultrazvuk i rentgen. Ultrazvukom se može sa sigurnošću dijagnosticirati graviditet sa 3-4 tjedna, ali se ne može točno utvrditi broj plodova. Rentgenom se također može dijagnosticirati graviditet i može se, za razliku od ultrazvučne dijagnostike, odrediti broj plodova.

Postoje i drugi pokazatelji prema kojima ćete (teže) moći dijagnosticirati graviditet, kao što je postupno povećanje tjelesne težine kujice. Posljedično će kujica biti mirnija, tromija, manje će se kretati, brže će se umarati, abdomen će se obostrano proširiti. Tjelesna temperatura gravidne ženke je malo povišena zbog intenzivnijeg metabolizma, a pred kraj graviditeta dlaka kujice je slabija, suha i može jače opadati. Također se pred kraj graviditeta povisuje broj leukocita u perifernoj cirkulaciji (bijela krvna zrnca) kako bi kujica bila otpornija prema infekcijama. U zadnjoj trećini graviditeta ćete primjetiti i promjene na mliječnim žlijezdama kod kujice (povećane mliječne žlijezde, bradavice su razvijenije, a pred sam porod se mliječna žlijezda nalije i počne lučiti mljezivo).

Kuje malteških pasa imaju u prosjeku 4 štenca po leglu. Naime, taj broj ovisi o mnoštvu čimbenika, kao što su: trenutak parenja, kondicija pasa, pasminske osobitosti,...

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr