dragan_vesovic


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Zanima me da li je moguća operacija sljepoće kod psa, maltezera, koji ima 2 i pol mjeseca te je rođen slijep ? Da li je išta moguće ? Naišla sam da se poklanja, pa bi stvarno sve učinila šta je u mogućnosti. Unaprijed hvala na odgovoru. Jelena


O:
Kongenitalna sljepoća može biti uzrokovana različitim čimbenicima. Tako, moguće je uzroke tražiti u genetski uvjetovanim malformacijama, nutritivnim nedostacima nastalim tijekom samog perioda graviditeta, toksičnim čimbenicima tijekom graviditeta, zdravljem majke za vrijeme graviditeta, spontano nastale malformacije,... Posljedično, sljepoća može biti uzrokovana malformacijama bilo kojih od osjetljivih dijelova očnog aparata. Liječenje, odnosno uspješnost liječenja ovisi o vrsti abnormalnosti kao i o uzrocima sljepoće. Tako, određene prirodne defekte je moguće korigirati kirurškim zahvatima, odnosno lijekovima smanjiti njihov utjecaj. U određenim slučajevima ni prije navedene metode nisu dostatne da se ljubimcu povrati vid.

Stoga, savjetujem Vam da se s ljubimcem obratite svojem veterinaru ili kontaktirate Kliniku za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, Heinzelova 55. Cijenjeni stručnjaci, veterinari-oftalmolozi, biti će u mogućnosti pregledati ljubimca i u skladu s dijagnozom odrediti da li je moguće pomoći mu, odnosno odgovoriti Vam na sva pitanja vezana uz održavanje i postizanje optimalna zdravlja i kvalitete života ljubimca.

OZNAKE: