Povratak

Uzroci svrbeža u pasa / Kako vlasnik može prevencijom spriječiti pojavu svrbeža u pasa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljiljana-vrhovac1

Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb   


P:
Moj četverogodišnji zlatni retriver ima velike probleme sa svrbeži te se zbog iste javljaju gadne rane po cijelom tijelu (od glave do repa). Pas ima problema s mirisnim vrečicama, no svakih 6 mjeseci dobiva cijepivo koje djeluju. Svakih mjesec dana dobiva ampule protiv buha i krpelja tako da i ta na sebi nema nikakvih nametnika. No zadnjih par tjedana se počeo jako češkati. Uz rane koje sam već navela jako mu otpada dlaka. Što da napravim? Iva

 

O: Uzroci svrbeža u pasa su mnogobrojni. Međutim, postoje oni koji su najčešći i koje vlasnik uz kontakt s veterinarima može uspješno držati pod kontrolom.  Prvi i najčešći uzrok, koji ste eliminirali, su iritacije uslijed ugriza vanjskih nametnika.  Sljedeći je vezan uz problem nepravilnog pražnjenja mirisnih vrečica (paraanalne žlijezde) što ima za posljedicu intenzivan i nesnošljiv svrbež cijelog tijela, a posljedice su oštećenja kože različitog stupnja s upalnim promjenama. Psi se u pravilu pojačano linjaju. Mirisne ili analne vrečice u pasa su parne žlijezde čiji se sadržaj iscjeđuje u lumen crijeva i time mirisom oblaže izmet. Ono što je značajno znati je činjenica da se nakon pražnjenja žlijezde ponovo pune, tako da se u njima uvijek nađe određena količina sadržaja.



 Problemi koji se javljaju vezano uz ove žlijezde su u stvari vezani uz zadebljanje, otečenost i neprohodnost izvodnih kanalića. Ona se javlja uslijed upalnih procesa ili alergijskih reakcija, a za ova stanja ne postoje zaštitna cjepiva već veterinari nakon čišćenja žlijezda provode antimikrobnu i potpornu terapiju. 

Jedan od mogućih uzroka nepravilnog pražnjenja analnih žlijezda je alergija na hranu. Isto tako, alergija na pojedine sastojke iz hrane vrlo je često uzrok češanja.

Stoga Vam preporučam da Vašem ljubimcu promijenite način prehrane. Idealan izbor bi bio neki od hipoalergenih programa prehrane koji sadrže isključivo hidrolizirane bjelančevine ( "Hypoallergenic" Royal Canin, "Z/D ultra allergen free" Hill`s, "HA" Purina). Svi navedeni programi su u stalnoj ponudi ljekarni Pet centra. Nakon stabilizacije bi bilo dobro ponuditi hranu za osjetljivu kožu, odnosno neki od programa koji do sada pas nije jeo.
Da bi se postiglo poboljšanje psu je potrebno isključiti iz prehrane sve što može provocirati ova stanja: polutrajne i trajne suhomesnate proizvode, pečeno ili pohano meso, meso i kosti s roštilja, slatkiši i grickalice kao i masne sireve, namaze i sl.
Više informacija o svrbežu u pasa i mogućim uzrocima možete pročitati na sljedećim tekstovima: Svrbež i češanje psa, Svrbež i češanje, Poteškoće s analnim žllijezdama i češanje psa / Povećanje prostate i kastracija

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr