Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Zbog čega dolazi do upale analnih vrećica kod psa? Da li je glavni uzrok hrana? Ako jest, što bi u ishrani trebalo izbjegavati?
Hvala, Milica

O: Analne vrećice su mirisne vrećice u mesoždera, smještene postranično od rektuma, tik kranijalno uz analni otvor. Nakon što pas defecira, kontrakcijom analnog mišića istisne iz analnih vrećica dvije kapi pune feromona i oblaže feces tim neugodnim mirisima. Općenito psi u svim tjelesnim sekretima i izlučevinama stvaraju mirise kojima prenose niz podataka.

Psi se međusobno njuškaju kako bi otkrili obilje podataka prisutnih u slini, sekretima u ušima i analnim vrećicama, vaginalnom iscjetku, iscjetku iz penisa i iz žlijezdi oko anusa te na vrhu repa.

Uz tvari za označavanje fecesa koje izlučuju analne vrećice, u perianalnim žlijezdama koje okružuju anus nastaju spolno vezani feromoni.

Analne se vrećice pojačano pune kod tjeranja, ako pas ima buhe, prilikom hranjenja nekvalitetnom hranom, kod alergija, kod mekane stolice i proljeva, u proljeće i ljeto... Prehrana je jedan od faktora koji je bitan kod problema s analnim vrećicama, međutim kod večine pasa su problemi s analnim vrećicama vezani uz više faktora.

Psu nije poželjno davati komercijalne hrane, već su poželjne kategorije hrane premium i superpremium. U slučaju da se radi o alergiji i proljevima preporuča se psima davati medicinska hrana. Što više treba izbjegavati pseće poslastice, osim onih koje su visokokvalitetne, i psu nikako ne davati ostatke sa stola.

Neki psi tijekom cijelog života nemaju problema s analnim vrećicama, dok je kod drugih potrebno redovito pražnjenje u pravilnim vremenskim intervalima, kako ne bi uslijed rupture nastao apsces.

OZNAKE: