Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Čitala sam neke savjete o učenju psa da izvršava nuždu vani, ali to su svi psići. Moj problem je veći. Ja sam udomila psa prije 2 mjeseca, a pas je star oko 7-8 mjeseci. Bez obzira na to što je vodim 4 puta na dan, po 45 min-sat vremena, kad se vratimo gore ona obavi nuždu za nekih 5-10 minuta, na krevetu ili na tepih. Preskupi su mi preparati za odbijanje izvršavanje nužde u tom okruženju. S obzirom da je pas malo stariji od ostalih i da je ne mogu naučiti da ne izvršava nuždu po stanu, trebam neke drukčije savjete. Ni ne razmišljam stavljati novine ili kutije po stanu jer ipak to također smrdi i ako su psi u mojoj obitelji naučili da ne izvršavaju nuždu po kući vjerujem da i moj pas može. Unaprijed hvala, Ana-Marija

O: Iako štenci najbrže uče, neka Vas ne obeshrabri starost Vaše kujice jer psi imaju doživotnu sposobnost učenja. Za razliku od štenećeg doba, ipak je kod starijih pasa potrebno uložiti nešto više truda, vremena i strpljenja, no upornošću i dosljednošću se može sve postići.

Jedno od najvažnijih osnovnih pravila je učenje kućnog reda. Proces učenja je svakako nagrađivanje riječima ili poslasticama svaki put kada, npr. obavi nuždu na poželjnom mjestu.

Jednako je važno ne kuditi je za pogreške i nezgode. Kažnjavanje obično zbunjuje psa i istovremeno usporava proces učenja. Kako je obavljanje nužde vani za sada najveći problem, pokušajte odvojiti slobodnog vremena i ostati po potrebi i dulje vani kako bi je nagradili poslasticom neposredno nakon obavljanja nužde vani.

Naime, vjerojatno se dogodilo slijedeće: naučena je dobiti poslasticu ako u stanu obavi nuždu gdje želite i to je ono o čemu ona razmišlja kada ste vani u šetnji. Ili, pretežno boravi u stanu te je shvatila da je to mjesto gdje se obavlja nužda. Pokušajte je, također, izvesti u šetnju 15-tak minuta nakon obroka. To je obično vrijeme kada psi imaju potrebu obaviti veliku nuždu.

Također, u stanu odredite jedno mjesto na kojem želite da obavlja nuždu kako ne bi bilo nezgoda po stanu. Možete za početak staviti samo obični novinski papir, npr. u kupaonicu.

Svako obavljanje nužde na određenom mjestu primjereno nagradite, a nezgode pokušajte ignorirati, kako kujica ne bi Vaše negodovanje shvatila kao nagradu jer je na taj način privukla Vašu pažnju.

Imajte na umu kako pse tijekom učenja treba stalno bodriti. Nagrada u obliku poslastice pokazala se najučinkovitija za poticanje pozitivnog ponašanja, što je još uspješnije kada je pas gladan. Trening uvijek treba završiti nečim u čemu pas uživa. Riječi kojima izgovarate naredbe izgovarajte jasno, a ako npr. riječ "Ne" izgovarate prečesto, pas će je ignorirati.

Nemojte izdati zapovjed ako niste sigurni da će je pas izvršiti jer ćete time dozvoliti psu da Vas počne ignorirati. Učenje od jedne do dvije minute dovoljno je za nju a idealno vrijeme je neposredno prije obroka. Posebnu pažnju posvetite prostoru, tako da Vašoj kujici ništa ne privlači pozornost. Psi su društvene životinje, vole nagrade i pažnju ljudi, a isto tako relativno brzo i lako uče.

Preporučila bih Vam i neki od priručnika za vlasnike pasa u kojem su potanko objašnjene metode osnovnog odgoja pasa. U ponudi Pet centra je "Pas priručnik za vlasnike" (Dr. B. Fogle).

Budite dosljedni i strpljivi, potrebno je jako puno strpljenja i ponavljanja gradiva, a sa kujicom se možete uključiti i u program neke od "školica" za mlade pse. Jedna od takvih je pri Klubu za obuku sportskih i službenih pasa u Zagrebu.

OZNAKE: