Povratak

Učenje štenca na obavljanje nužde na određenom mjestu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Imam jedan problem... Dečko i ja imamo štene basseta starog 8 mjeseci. Psa od prvog dana od kada je kod nas držimo na balkonu naše sobe, sve je bilo super dok je on bio mali, međutim sada nam se stvara veliki problem jer naš pas pijesak, gdje bi trebao obavljati nuždu, smatra mjestom za igru, skače u posudi, kopa pijesak šapama van, sve samo ne ono što bi trebao u njemu raditi. Ne znamo kako da ga naučimo na pjesak jer naš Winston je jako neposlušan i zaigran, naravno još je štene. Ne odaziva se kad ga se zove, piški i kaka po cijelom balkonu, izgrize sve što mu dođe pod njuškicu. Molila bih Vas da mi date dobar savjet da ga naučimo čim prije na pijesak jer stvarno ne bih htjela da pas bude u boksu ili svezan, ali nećemo imati drugog rješenja ako se on ne nauči. Probali smo solucije s novinama po njuškici, strožim tonom, keksićima kad nešto dobro napravi, međutim on to ne može shvatiti. Ponekada stvarno zna napraviti veliku štetu pa je u kući galama, ali sada nam je najveći problem što ne nuždu ne obavlja u pijesak pa su roditelji ljuti na nas. Nadam se da ćete mi pomoći, jer to je vrsta psa koji su svojeglavi, te da ćemo ga uspjeti naučiti na pijesak. U Vašem centru smo kupili i one kapi za pijesak, mada ni one nisu pomogle. Unaprijed Vam hvala na savjetu, Ana 

O: Baset je tvrdoglava, ali i dobroćudna i mirna pasmina. Nekada su bili lovački psi. Psi ove pasmine su privrženi i veseli te dobri prema djeci. O ponašanju štenaca pisala sam detaljnije već ranije u tekstu Ponašanje štenca / Važnost igre i igračke za štene.

Smatra se da štenci do  6. mjeseca života imaju potrebu za učestalim mokrenjem, a sve kao posljedica nedovoljno razvijene kontrole i funkcije mišićnog sfinktera mokraćnog mjehura, čija je  uloga zadržavanju mokraće unutar mokraćnog mjehura te njeno otpuštanje po potrebi. Stoga se  kod štenaca može uočiti češće mokrenje tijekom dana (3-5 puta), zatim  mokrenje tijekom uzbuđenja (npr. prilikom dolaska vlasnika), prilikom igre, nakon obroka.
 
Metabolizam štenaca je brži, a probavljivost smanjena pa je i pražnjenje crijeva u njih češće.
 
Pas će lakše savladati kućna pravila ako ima pristup parku ili dvorištu. Psi imaju prirodnu potrebu za obavljanjem nužde nakon obroka, igre, vježbe, uzbuđenja ili buđenja. Prije nego čučnu obično se vrte u krug njuškajući po podu. Kad počnu ove vidljive radnje, odmah psa izvedite van. Kad počne obavljati nuždu na dobrom mjestu, budite mirni i tiho govorite riječi koje ste odlučili povezati s nuždom. Te riječi koristite uvijek kad vrši nuždu, tako da to poveže s nuždom. Kad završi, nagradite ga i tada ostanite s njim duže vani jer većina pasa uživa kad su vani.
 
Ako je neophodno da pas obavlja nuždu u kući, to mjesto mora biti čisto i mirno. Kad štenac pokaže vanjske radnje da mora vršiti nuždu, odvedite ga na to mjesto. Nakon obavljanja nužde nagradite ga ili ga pustite da šeta po stanu. Možete i kontrolirati veličinu područja gdje ljubimac obavlja nuždu, tj. omogućiti mu za to poveću površinu koju ćete s vremenom smanjivati. Za sada izbjegavajte pijesak pa koristite pelene kao prostirke za WC. Također, izvodite svog psa što češće van kako bi se naučio koristiti vanjski WC.
 
Potrebno je temeljito čišćenje mjesta koja je prethodno ljubimac "označio". Naime, sva mjesta u stanu na kojima je Vaš pas vršio nuždu trebate dobro oprati (najčešće sa sredstvima koja razgrađuju mokraćnu kiselinu) te nanijeti miris koji odbija pse (npr. Get off spray, Karlie Perfect care spray - ujedno čiste i odbijaju mirisom; sprejevi različitih proizvođača - npr. Gimborn, Trixie - odbijaju mirisom).
 
Svakako je potrebno povećati  opseg dnevnih aktivnosti (vremenski dulje šetnje, igre, nove igračke i sl.) kako bi se pas zabavio stvarima koje su prihvatljive, a ujedno razvio čvršće međusobne odnose s Vama. Igrajte s njim igre u kojima on mora uhvatiti igračke (loptu ili frizbi), igrajte igre skrivača i sl. Ovo je psima iznimno zabavno. Povećanje opsega aktivnosti ujedno će omogućiti veći umor i želju za odmorom. Pružanje dodatnih aktivnosti kada ste kod kuće omogućuje mu dovoljnu stimulaciju za zadovoljenje potrebe za igru.
 
Nemojte svog psa kažnjavati za nešto što je ranije učinio. On ne razumije zakašnjelu kaznu. Stoga mu je potrebno jako puno Vaše strpljivost i Vašeg vremena da savlada potrebno "gradivo". Posvetite što više vremena igri i druženju s Vašin ljubimcem i nastojte ga što manje  ostavljati ga samog.

Želimo Vam puno uspjeha te vjerujemo da neće izostati!

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr