Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Prije pet dana sam dobio štene pekinezera starog 2 mj. Od početka sam ga počeo učiti kućnoj higijeni. Stavio sam mu kutiju s pijeskom da u nju vrši nuždu. Kada bi izvršio nuždu tamo gdje ne treba rekao bih mu "Ne tu kakiti/piškiti Bigy" odnio bih ga do kutije sa pjeskom i stavio ga u nju i rekao mu "Tu kakiti/piškiti Bigy". Vrebao sam ga kad se pripremao na nuždu pa sam ga brzo stavio u kutiju i tamo je obavio. Pohvalio sam ga i pomazio. Rekli su mi da ako jednom obavi nuždu na tom mjestu da će zapamtiti miris pa će se drugi put vratiti i tamo obaviti, ali nije - zašto? Kad se pripremao da kaki, stavio sam ga u kutiju a on se trgao da izađe. Pustio sam ga a on je otišao i pokakio se na drugom mjestu - zašto?

Prije neku noć je cvilio i grebao na sobna vrata da mu otvorim, ja sam mu otvorio i on je ravno pretrčao i dnevni boravak i došao u kuhinju i tamo se pokakio. Već tri puta trči u kuhinju na isto mjesto, pa sam mu ja premjestio kutiju u kuhinju, ali ipak kaki pored kutije. Ja ga već tri puta stavljam u kutiju ali on ipak neće u nju nego pored - zašto? Što se tiče piškenja, piški gdje god stigne i to po tri kapi, malo tamo, malo vamo i to po 6 -7 puta na dan - to mi se čini nemogućim ga naučiti u kutiju. Da li on možda još premlad da to svati da treba u kutiju kakiti, i da li je možda još prerano za učenje jer mu se još mjehur nije razvio da može kontrolirati nuždu? Unaprijed hvala! Usput - da li mu odgovara mačiji pjesak (bez mirisa)?

O: Pas, na žalost, nije kao mačka koja sama traži posudu sa pijeskom u koji bi vršila nuždu. Sa štencima to nažalost ne ide tako brzo. Učenje kućnog reda traje dosta dugo (ponekad i do dva mjeseca).

Po onome što ste napisali sve radite kako treba. Ukoliko vaše štene nipošto neće u kutiju sa pijeskom predložio bih vam korištenje prostirke za vršenje nužde. Po mom iskustvu puno ih je lakše privoliti da nuždu obavljaju na prostirci (ne moraju se penjati kao u slučaju sa kutijom). Na prostirku se može nakapati i privlačni miris za obavljanje nužde na zato predviđenom mjestu, no ni to nije garancija da će štene svaki put nuždu obaviti na prostirci. U Pet centru možete nabaviti prostirku (pelene za štence) te privlačni miris.

Neželjeno mjesto na koje je štene obavilo nuždu treba dobro oprati da ne ostane miris koji bi ga privlačio da tamo ponovo obavi nuždu.

U Pet centru možete nabaviti i pijesak za pse, ali nećete pogriješiti ako koristite mačji.

Za odgoj šteneta treba puno strpljenja i trebate biti svjesni da se ništa kod njih ne dogodi preko noći.

OZNAKE: