MelanijaCelica


Odgovara:
Melanija Čelica, dr. med. vet.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Molila bih Vas za pomoć. Naravno, posjetit ću veterinarsku ambulantu, ali bih molila i vaše mišljenje. Imam mopsicu staru 4 godine. Primjetila sam da mi u parku često mokri. Čim stignemo u park to je mokraća u velikim količinama, a kasnije i po deset puta par kapi, i u zadnja dva dana sam primjetila malo u zadnjem mlazu krv u mokraći. Vesela je. Normalno jede i ne pokazuje znakove malaksalosti i bolesti, ali me brine. Nije sterilizirana i uskoro bi se trebala tjerati pa ovo stanje po mojoj procjeni pripisujem i tom tjeranju. Temperature nema. Kod kuće ne obavlja nuždu, ali kad dođemo u park - više puta. Nedavno sam joj promjenila hranu. 4 godine sam joj davala suhu hranu Brit, a sad sam postepeno krenula na Alleva ,možda je i to razlog. Pije normalno vode, ništa pretjerano. Danas sam joj stavila urološkog čaja, mislim da joj to ne može štetiti. Već sam na vašim stranicama čitala o takvim stanjima kod pasa, ali bih isto molila još jedno mišljenje.
Veliko hvala unaprijed. Nives

O: Ponašanje Vaše kujice odgovara početnim simptomima tjeranja.

Kujice koje se tjeraju često mokre, na taj način signaliziraju da će uskoro biti spremne za parenje. Naveli ste da kujica nema temperaturu i da se normalno ponaša. Kroz neko vrijeme biste trebali primijetiti početak tjeranja.

Ako tjeranje izostane, znači da uzrok čestog mokrenja nije bilo tjeranje i u tom slučaju bi bilo dobro da se javite svojem veterinaru.

Međutim, povremeno se u mokraćnom sustavu psa mogu formirati oštri sitni kamenci koji oštećuju stijenku uretre i uzrokuju krvarenje. U nekih pasa događa se to da se minerali međusobno vežu i tvore tvrde male kamenčiće koji oštećuju sluznicu koja posljedično krvari. Prilikom mokrenja vidljivo je da je ono otežano i vrlo često praćeno boli. Urolitijaza je naziv za stvaranje kamenaca bilo gdje u mokraćnom sustavu - bubregu, mokraćovodu, mokraćnom mjehuru, uretri. Dolazi do potpunog ili djelomičnog ometanja prohodnosti mokraćnog sustava i otećenje sluznice: promjenjena količina mokraće, krvava mokraća, bolnost pri mokrenju... Kod bubrežnih kamenaca i kamenaca u ureterima može se javiti bolnost u abdomenu, često i bez simptoma, osim ako ne dođe do upale bubrega, ali može doći do kroničnog otećenja bubrega i na kraju uremije. Dijagnoza kamenaca se može postaviti rentgenskim snimanjem, ultrazvučnom pretragom, a mikroskopskom pretragom mokraće može se identificirati vrsta kristala.

Drugi najčešći uzrok prisutnosti krvi u urinu su infekcije mokraćnog sustava, bilo u bubrezima, mokraćnom mjehuru ili mokraćovodu. Najčešće se radi o bakterijskim infekcijama, za koje je karakteristično da dugo vremena ne stvaraju nikakvih problema, no kad se bakterije prekomjerno namnože uzrokom su vrlo bolnih upala. Psi s upalom mokraćnog sustava obično mokre češće nego inače i mogu imati povišenu tjelesnu temperaturu. Većina infekcija nije s teškim posljedicama, no ne bi smjela proći bez liječenja kako ne bi došlo do pogoršavanja stanja. Liječenje se provodi antibioticima širokog spektra.

Savjetujem Vam da promatrate Vašu ljubimicu i ako primjetite da je potištena, nujna, nezainteresirana za hranu – javite se svome veterinaru.

OZNAKE: