Povratak

Učestalo povraćanje psa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam mješanca vučjaka i boserona starog 13 mjeseci i samo preko noći i ujutro mi zna povraćati slinu i želučanu kiselinu. To radi jako često, otprilike svaki drugi dan. Inače, desi mu se tu i tamo da nakon što pojede povrati i to. Inače pas ne slini. Jede sve što mu se da. Redovito ga izvodim van. Zanima me zašto se to dešava.
Bobo

O: Povraćanje često prati razna oboljenja u pasa. Mesožderi povraćaju češće od drugih vrsta životinja pa učestalo povraćanje znači bolesno stanje.

Povraćanje se može javiti i kao popratni simptom nekih drugih bolesti (zatajenja bubrega ili jetre, kod piometre, pankreatitisa, Addisonove bolesti, trovanja, ketoacidoze i sl.).

Povraćanje je u pasa uglavnom posljedica bolesti probavnog sustava, a povraćanje žute sluzi najčešće upućuje da se  radi o gastritisu.

Gastritis može biti akutan ili kroničnog toka, s akutnim napadajima. Prati ga povraćanje te oslabljen apetit. Gastritis predstavlja upalu želučane stijenke. Upalni proces je difuzan i širi se u dubinu pa može biti hemoragične naravi (krvav), eksudativne i nekrotične naravi - u tom slučaju upalu sluznice prati tvorba krupoznih odnosno difteroidnih membrana. Gastritis je samostalno oboljenje ili, pak, nastaje u okviru drugih bolesti, zarazne ili nezarazne naravi.

O gastritisu je pisala kolegica Zdravka Rumiha, dr.vet.med. ovdje.

Neovisno o uzroku, preporučuje se strogi post, tj. životinji uskratimo i hranu  barem 12 sata, koji može donijeti dobar odmor bolesnoj sluznici želuca i crijeva. Dijetom omogućavamo pražnjenje crijeva, što će veterinaru olakšati pregled psa i otkrivanje eventualnog stranog tijela u crijevima, zapetljaj crijeva i slično.

Ukoliko je bolest probavnog trakta blaga, često će ovakav post biti dovoljan da pas ozdravi, ukoliko se pak povraćanje nastavlja potrebno je otići kod veterinara kako bi se odredila dijagnoza i terapija.
 
Jedan od mogućih uzroka povraćanja jesu i crijevni paraziti pa preporučujem i čišćenje Pratel ili Drontal tabletama.

Uzroci povraćanja ne moraju uvijek biti u probavnom traktu. Povraćanje je čest simptom kod oboljenja drugih organskih sistema pa preporučujem posjet veterinaru kako bi se na osnovu provedenih pretraga odredila dijagnoza i provela određena terapija.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr