Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Poštovani, imamo štene staro 5 mjeseci - mješanca labradora i njemačkog ovčara. Zanima me koliko je preporučano trajanje šetnji. Osim kratkih izlazaka za obavljanje nužde, svaki dan smo u jutarnjoj šetnji u trajanju od oko 45 min. i večernjoj šetnji u trajanju od oko 1 do 1,5 sat. Interesira me je li to premalo ili previše aktivnosti za ovaj uzrast šteneta tj. koja je Vaša preporuka.
Maja

O: Ne postoji univerzalno točan odgovor na Vaše pitanje. Naime, to ovisi o mnogim čimbenicima (veličina ljubimca, vremenski uvjeti, površina za šetnju, zdravlje,..).

Kako je Vaš ljubimac križanac labradora i njemačkog ovčara, za pretpostaviti je da mu se treba osigurati mnogo kretanja i fizičke aktivnosti. Kao što ste i naveli, isto mu i osiguravate u odgovarajućim količinama.

Idealan je pokazatelj dobre kondicije šteneta hodanje 20-30 minuta bez zamaranja.

Štene tog uzrasta možete voditi u duge šetnje, ali ne zanemarite redovito posjećivanje mjesta na kojima se, Vaš ljubimac, može igrati s drugim psima. Takvi izlasci mogu biti i dugi, jer u igri s drugim psima štene će samo odlučiti kada će se odmoriti, a kada će se igrati. U igri sa drugim psima, Vašem ljubimcu se razvijaju i drugi mišići.

U šetnji na povodniku vodič je onaj koji diktira tempo, a tu se lako može pretjerati. Stoga, potreban je oprez.

Mnogo kretanja (vježbanja) i pravilna prehrana čine osnovne elemente dobrog zdravlja šteneta. Zdravi štenci su živahni, puni energije, te im je potrebno mnogo kretanja i vježbe. Količina potrebnog vježbanja osobito ne ovisi o veličini psa već najviše o njegovoj pasmini. Lovački psi, na primjer, poput pointera ili retrivera, nekada su se odgajali i spremali za cjelodnevni boravak na terenu. Takvi psi nisu sretni i dobroga zdravlja bez mnogo kretanja i vježbe.

OZNAKE: