Povratak

Vakcine (cjepiva) protiv zaraznih bolesti

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Josipa Sadaric web v2


Odgovara:
Josipa Sadarić, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Kod redovne godišnje revakcinacije primjetila sam da nekada daju Zoetis Leptoferm C-I i Vanguard plus 5, a nekada Eurican DHPP2-L. Pas je havanezer. Molim da mi kažete koja je bolja. Hvala! Anja

O: Eurican DHPPI2-L je atenuirana vakcina protiv štenećaka, zaraznog hepatitisa, parvoviroze i parainfluence-2 i inaktivirano bakterijsko cjepivo protiv leptospiroze za pse. U cijepljenih zdravih pasa cjepivo Eurican DHPPI2-L potiče tvorbu specifičnih protutijela. Osnovno cijepljenje se radi u štenaca već sa 7 thedana starosti, a drugo nadocijepljivanje slijedi za 3 do 5 tjedana poslije prvog.

Vanguard plus 5 je atenuirana vakcina virusa štenećaka (CD), adenovirus-2 (CAV-2), parvovirusa (CPV), i virus parainfluence (CPI). Plus u vakcini se odnosi na komponentu parvovirusa koja pruža dodatnu imunološku zaštitu koja može premostiti znatne količine majčinih CPV antitijela u štenaca 6 tjedana i starijih. Sve vakcine Vanguard plus sadrže atenuirane sojeve adenovirusa-2 (CAV-2), koji štite od CAV-2 respiratornih bolesti i zaraznog hepatitisa pasa (ICH) uzrokovanog virusom adenovirus-1 (CAV-1) vrlo srodnog CAV-2.

Leptoferm c-i pojam je koji označuje otapalo u kompletnom cijepljenju protiv zaraznih bolesti, a sadrži modificirane žive bakterine Leptospire canicole i Leptospire icterohaemorrhagiae. Štenad se prvi puta može cijepiti u dobi od 8 tjedana, a nadocijepiti sa 16 tjedana starosti, a zatim jednom godišnje.

Sve navedene vakcine su kvalitetni proizvodi, ali uvijek postoji mogućnost nastanka lokalne reakcije ili čak pojave  reakcije preosjetljivosti. Cijepiti se smije samo potpuno zdrava životinja koja je prethodno očišćena od crijevnih parazita.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr