Povratak

Važnost kvalitetne prehrane: unos izbalansirane hrane ciljem usklađenog razvoja koštanog sustava i mišića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Imam štenca njemačkog ovčara strog 4 mj. prije par dana sam primjetio da su mu noge malo put vani i jedno uho mu je palo dolje pa me interesira da li mu trebam davat kalcij. Inače ga hranim hranom Atletik Dog za štence  Unaprijed hvala. Roko


O: Njemači ovčar se ubraja u velike pasmine pasa, što znači da težina odraslog psa iznosi 25-45 kg. Period rasta i razvoja kod njih traje oko 15-18 mjeseci. Stoga je potrebno za skladan i pravilan rast osigurati prehranu koja podmiruje velike zahtjeve organizma u razvoju. Rast je fiziološki zahtjevan proces koji traži unos zadovoljavajuće količine energije te ujedno i unos esencijalnih hranjivih tvari. Kod velikih pasmina intenzivniji rast počinje u dobi od oko 4 mjeseca do 12 mjeseci. U tom razdoblju kosti rastu u dužinu i popunjavaju se čvrstim koštanim tkivo, zatim imaju  fazu intenzivne izgradnje mišićne mase, i tada unos energije treba biti strogo kontroliran kako bi se spriječilo prekomjerno dobivanje na težini.  Štenad velikih pasmina ima genetsku predispoziciju brzom rastu koji može opteretiti razvoj koštanog sustava prilikom čega dolazi do raznih poremećaja.



Hrane superpremium zadovoljavaju zahtjevne uvjete rasta veliki pasmina jer je kompletna hrana namijenjena štencima do navršenih 15 mjeseci starosti. Ovom hranom štiti se crijevna sluznica zahvaljujući kombinaciji probiotika, a fiziološki motilitet crijeva pomoću  sjemenke psylliuma. Osiguran je usklađen razvoj koštanog sustava i mišića zahvaljujući ravnoteži: energetska vrijednost / količina proteina, kalcij / fosfor. Osigurana je i zaštita zglobova već u ranoj životnoj dobi zahvaljujući sadržaju glukozamina, kondroitina i Omega-3 masnih kiselina (EPA & DHA). Također se stimulira izgradnja snažnog imunološkog sustava pomoću patentiranog kompleksa antioksidansa (taurin, lutein, vitamini C & E) i manan-oligo-saharida. Kolega Dragan Vešović, dr. vet. med.,pisao je o toj temi Padajuće uho štenca američkog staforda / Podizanje ušiju i formiranje pravilnog izgleda ušne hrskavice.

U dobi od 4 mj. moguće su oscilacije u periodu podizanja ušiju pa se često primjete usponi i padovi ušiju, a to je najčešće i znak da će se u konačnosti podići. Uzrok takvog podizanja  i spuštanja je u nejednolikosti trošenja kalcija koji odlazi u rast zubiju i nedovoljno u ušnu hrskavicu. Ljubimcu možete dodavati kalcij i fosfor kao dodatak u hranu (Canina  Welpenkalk koji sadrži kalcij, fosor i mineralne tvari), i na taj način nadomjestiti eventualni nedostatak minerala. S obzirom da se radi o kombiniranom dodatku s pravilnim omjerom kalcija i fosfora (definiran od strane proizvođača) koji je za pravilan rast organizma u razvoju nebi trebalo dovesti do stanja hiperkalcemije.


 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr