Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Da li nakon dovođenja maltezera u novi dom maltezer smije viđati ostale članove svoje obitelji (mama, sestra...) ili će biti problema? Hvala unaprijed, Dora

O: Svako štene trebalo bi biti što više socijalizirano od najranije dobi. Mora biti upoznato sa svim članovima obitelji u kući ili stanu, a čak i sa ostalim stanarima ako živite u zgradi ili neboderu.

Do 4. ili 5. mjeseca starosti štene mora biti upoznato s okolinom u kojoj će živjeti, naviknuti se na tempo života svoga vlasnika i ostalih ukućana:  kada  se  ujutro  svi

bude i dižu, kada se ide na prvu šetnjicu radi obavljanja nužde, kada je prvi obrok, kada se ukućani vraćaju, susreti s drugim kućnim ljubimcima ili ljubimcima iz susjedstva.

Nakon 5. mjeseca života štene postaje još znatiželjnije i sigurnije u sebe, odgoj i socijalizacija u tom periodu ide nešto teže, ovisno o pasmini i educiranosti i dosljednosti vlasnika u odgoju psa. Tada štene pomalo spolno sazrijeva i odrasta te se želi nametnuti kao vođa "čopora" i tu se mogu stvoriti problemi vezani uz ponašanje naših malih ljubimaca, kao što je nekontrolirano lajanje, grebanje, režanje na goste u kući, neposlušnost prilikom šetnji i slično.

Dodatne savjete o odgoju šteneta pisala sam detaljnije ovdje.

OZNAKE: