Povratak

Vermox tablete

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 

P: Imam štene samojeda, staro 2 mj. Moja veterinarka mi je rekla da mu dam tabletice Vermox - pola ujutro i pola navečer, i tako 3 dana. Zanima me jesu li te tablete dobre i jesam li ja nju dobro razumjela kako da njemu dajem te tablete?
Nika

O: Svaka Vermox tableta sadrži 100 mg mebendazola. Mebendazol je sistemski antihelmintik skupine benzoimidazola i ima širok spektar djelovanja koji u pasa i mačaka djeluje na gliste i trakavice.

Ako želimo suzbiti gliste, a to je najčešće u mačića i štenadi do 2 mjeseca starosti, potrebno je dozirati na sljedeći način:

Štenad i mačići do 2 kg tjelesne težine: 1/2 tablete ujutro i uvečer, 2 dana uzastopce;
Štenci i mačići te odrasli teži od 2 kg: 1 tabletu ujutro i uvečer 2 dana uzastopce.

Mješovite invazije oblićima i trakavicama:
Psi i mačke do 2 kg: 1/2 tablete ujutro i uvečer 5 dana uzastopce;
Psi i mačke od 2 do 30 kg: 1 tabletu ujutro i jednu uvečer, 5 dana uzastopce;
Psi teži od 30 kg: 2 tablete ujutro i 2 tablete uvečer 5 dana uzastopce.

Da bi psi i mačke bili stalno slobodni od parazita savjetuje se ponavljati aplikaciju kod mladih i odraslih pasa 3-4 puta godišnje.

Na jajašca nematoda djeluje ovicidno. Učinkovitost mebendazola protiv trakavice Ehinococcus granulosus nije 100% pa suzbijanje te trakavice u Hrvatskoj nije navedeno u indikacijama.

Vermox tablete su tablete iz humane medicine. Upute za doziranje preuzete su iz uputa za Verpanyl tablete koje također sadrže 100 mg mebendazola. One su namijenjene za upotrebu u veterinarskoj medicini, međutim trenutno ih nema na tržištu, a djelovanje je isto.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr