Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Zanima me treba li psa čistiti od glista par dana prije cjepljenja ili može i dva tjedna prije, jer je uzgajivač rekao da ga za dva tjedna ponovno čistimo verpanyl tabletama (to je sada), a docjepljivanje je tek za naredna 2 tjedna? Da li se te tablete daju dva dana za redom kako piše na uputama za štence ili gledam po kilaži pa dajem 5 dana za redom, jer pas ima 2 mjeseca i 7 kg. Hvala, pozdrav!
Laura

O: Verpanyl tablete koriste se kao antihelmintik, antinematod i anticestod, benzimidazoli, mebendazol za pse i mačke. 

Verpanyl tablete se koriste u suzbijanju parazitskih invazija pasa i mačaka uzrokovanih odraslim i razvojnim stadijima oblića: Ascaridae-Toxocara canis, Toxocara cati i Toxascaris leonina, te trakavica: Cestoda-taenia pisiformis, Taenia hydatigena i Hydatigera (Taenia) taeniaeformis

U kutijici Verpanyla nalazi se 10 tableta; ako želite štene očistiti samo od toksokaroze i toksaskaroze, tablete treba davati 2 puta dnevno (ujutro i navečer) kroz 2 dana, a ako štene želite očistiti od mješovite invazije oblićima i trakavicama i ankilostomoze, onda treba psiću davati tablete dva puta dnevno (ujutro i navečer) tijekom 5 dana. Ako štene ima manje od 2 kg daje se po pola tablete, a ako je pas težak 2-30 kg potrebno je davati cijelu tabletu.

Verpanyl tablete se mogu davati štenadi već 2 tjedna nakon poroda, a zatim se tretman ponavlja nakon 14 dana i može se ponoviti opet za 14 dana.

Ako razmak izmedu čišćenja šteneta i cijepljenja nije duži od 14 dana, nije potrebno dehelmintizirati štene neposredno prije cijepljenja. Ako je štene već dehelmintizirano tri puta takoder nije potrebno ponavljati čišćenje, osim ako je od zadnje dehelmintizacije prošlo tri mjeseca. Ako je štene dehelmintizirano 2 puta i biti će cijepljeno nakon više od dva tjedna, u tom slučaju slobodno možete ponoviti dehelmintizaciju dva tjedna nakon prethodne.

Svakako bih Vam preporučila da svome štenetu dajete Verpanyl tablete kroz 5 dana kako bi ga temeljito i potpuno očistili od unutarnjih parazita (i glista i trakavica) jer buhe sadrže jajašca trakavice i ako je štene imalo buhe, moguća je invazija trakavicama koju dobije tako što gricka buhu i tada proguta jajašce trakavice.

OZNAKE: