Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Javljamo se iz Odžaka, Vojvodina i molimo za malu pomoć. Radi se o našem boxeru 5 god. starom. Pre 5 dana je izašao iz boksa i hod mu je bio bukvalno bez ravnoteže. Lelujao je levo desno pa čak i padao, taj dan nije uzimao hranu. Pozvali smo veterinare. Pošto jako voli voće i jeo je zelene jabuke, prvo je bilo da ima grčeve i bolove pa zato se tako ponaša i dobio je inekciju za probavu. Sutradan je stanje bilo isto i još je dodatno držao glavu povijenu u levu stranu i spuštenu nadole. Tad su počeli da mu daju antibiotike i kapi u levo uho jer predpostavljaju da se radi o upali srednjeg uha. Treći dan je počeo da jede, igra se i ponaša skoro normalono, samo po nekad izgubi ravnotežu.

Primetimo da tada prvo stane, savije glavu levo i dole. Dobio je drugu inekciju antibiotika (na tri dana), ali položaj glave se ne menja. Da li je to to ili nešto drugo?
Pozdrav,
Joca

O: S obzirom da ne posjedujem neke od esencijalnih podataka koji bi me uputili u konkretniju dijagnostiku, a koja može biti konačna i jedina sigurna nakon detaljnog kliničkog pregleda i eventualnih dodatnih pretraga, mogu samo pretpostaviti, te Vam ukratko opisati sljedeće:

Vestibularni sindrom
Vestibularni sindrom nije bolest, već skup simptoma od strane jednog dijela neurološkog sustava koji može imati razne uzroke. Vestibularni sindrom može biti tzv. "periferni" i "centralni". Simptomi su vrlo slični kod jednog i kod drugog. Oboljenja koja će za posljedicu imati vestibularni sindrom kod pasa mogu biti: upala unutarnjeg uha , urođene anomalije ovog dijela nervnog sistema, cijeli niz upalnih oboljenja, zatim opet cijeli niz degenerativnih bolesti, neki hormalni poremećaji (štitnjača), tumori, krvarenja u mozgu te svakako trauma glave. Dakle vestibularni sindrom jest simptom. Kao kašalj ili povraćanje. Manifestira se smetnjama u ravnoteži, naginjanjem glave, nistagmusom,...
Potrebno je svakako napraviti temeljit neurološki pregled psa sa ovim problemom.

Sunčanica
Sunčanica nastaje izlaganjem glave, a posebno potiljka, visokoj temperaturi - odnosno utjecaju sunčeve topline. Koristeći krv kao rashladnu tekućinu, tijelo prvenstveno štiti najvažnije organe - kao što je mozak. Tijelo će pokušati rashladiti mozak, na način da se što više hladne krvi uputi u glavu. osljedica ovoga je da žilice u mozgu nabreknu i mozak jednostavno natekne od relativno naglog povećanja volumena. Simptomi ovakve pojave su slični potresu mozga i nisu nimalo bezazleni. Ozbiljni slučajevi sunčanice mogu završiti dugotrajnom nesvjesticom i trajno narušiti zdravlje - a u krajnosti, može dovesti i do komatoznog stanja i završiti smrću. Simptomi sunčanice su najčešće osjetno povišenu tjelesnu temperaturu, nemir, smušenost, probleme s vidom, malaksalost ,omamljenost, raširene zjenice. Bilo je ubrzano, a disanje plitko i brzo.
Životinju treba smjestiti u hladovinu, rashladiti laganim poljevanjem vodom (ne naglim pljuskanjem iz kante), te  stavljanjem hladnih  obloga ili vrećice s ledom na potiljak i glavu. Tjelesnu temperaturu treba stalno kontrolirati, sa hlađenjem se može prestati tek kada se tjelesna temperatura vrati u normalu. Životinju je potrebno skloniti u zamračenu i prohladnu prostoriju, u mirno okružje.

Toplotni udar - omarica
Toplotni udar je vrlo sličan sunčanici, s tom razlikom da ne mora nastati kao posljedica direktnog izlaganja suncu. Toplotni udar nastaje zbog (često naglog) prekomjernog povišenja tjelesne temperature i nemogućnosti organizma da temperaturu održi u normalnim granicama. Obično se javlja kada je vlaga u zraku visoka, za vrijeme ljetnih sparina i omare - jer je u takvim uvjetima otežano znojenje i prirodno hlađenje organizma. Prije toplotnog udara, mogu se pojaviti svi prije opisani simptomi toplotne malaksalosti i grčeva - vrtoglavica, žeđ, slabost, dehidracija. Toplotni udar nastupa naglo i bez najave - iznenadnim kolapsom i padom krvnog tlaka. Koža unesrećenog je topla (vidljivo povišene tjelesne temperature), suha i crvena, a bilo slabo i jako ubrzano. Mogu se javiti grčevi, a zjenice su u početku sužene, pa kasnije proširene. Ovo je težak akutni poremećaj, koji nastaje zbog prestanka termoregulacije organizma - a u najtežim slučajevima može uzrokovati komu i smrt unesrećenog - stoga je neophodna intervencija veterinara.

U slučaju toplotnog udara, kao i kod sunčanice, morate intervenirati, odnosno životinji pomoći rashlađivanjem tijela.

Također, korisne informacije možete dobiti u odgovorima mojih kolega na sljedećim linkovima:
 Trauma glave
 Gubitak osjećaja ravnoteže
 Podnošenje vrućine i toplotni udar

OZNAKE: