Povratak

Veterinarska knjižica (veterinarsko-zdravstvena svjedodžba za kućne ljubimce) cijepljenja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Molila bih Vas lijepo da mi objasnite kao početniku koji nikada nije imao psa, na što trebam obratiti pažnju kod kupovine psa, tj. što sve štene treba imati obavljeno od cijepljenja, dali mora imati veterinarsku knjižicu i što ona znači, dali je bolje uzimati od uzgajivača ili iz kućnog uzgoja? Zahvaljujem. Andrea


O: Jedno od najvažnijih mjera zaštite pasa od zaraznih bolesti predstavlja cijepljenje. Cijepljenje se provodi u dogovoru sa svojim veterinarom. Svrha cijepljenja je stimulacija humoralnog i/ili staničnog odgovora imunološkog sustava u stvaranju imunološke memorije, koja će kod izlaganja bolesti zaštititi životinju. Proizvođači cjepiva navode da je za optimalno stvaranje imunosti u skladu s preporukama kao i trajanjem proizvođača nužno da je ljubimac zdrav te uredno očišćen od vanjskih i unutarnjih parazita. Psi s povišenom tjelesnom temperaturom, imunodeficijencijom, kroničnim bolestima i dr., ako se i cijepe, neće pravilno reagirati na cjepivo i stvoriti pravilan imunološki odgovor. Posljedično, ni sam proizvođač ne može garantirati zaštitu kao i trajnost iste.



Štenci se prema shemi cijepe s 8, 12 i 16 tjedana starosti polivalentnom vakcinom protiv štenećaka, parvoviroze, leptospiroze i hepatitisa. Interval između prve i druge vakcinacije treba biti između 3-4 tjedna. Razmak između cjepiva se provodi iz razloga da se spriječi moguća interferencija vakcina (jedna s drugom), što posljedično može rezultirati narušavanju integriteta cjepiva i ne stvaranju željenog imuniteta.

S cijepljenjem se započinje u dobi od cca. 2 mjeseca (8 tjedana). Razlog leži u činjenici da štenci kolostrumom u prvim satima života od majke dobivaju tzv. kolostralnu imunost. Na takav način, štenci su zaštićeni tijekom prvih nekoliko tjedana života. Ako bi se primijenilo cjepivo unutar prvih nekoliko tjedana, kada štenac posjeduje visoki titar maternalnih antitijela, neće doći do pravilne reakcije i razvoja imunosti, odnosno dolazi do neutralizacije cjepiva. U periodu 7-8 tjedan života, postupno opada razina maternalnih protutijela te je to i razloga da se u ovom vremenskom periodu i započinje s cijepljenjima.

U Hrvatskoj Zakonodavac propisuje obavezno cijepljenje pasa protiv bjesnoće i dehelmintizaciju (tretman protiv unutrašnjih parazita) s navršena tri mjeseca starosti, pa sve do kraja života ponavljajući cijepljenja svake godine. Naravno zakonska je obveza i mikročipiranje pasa.

Prilikom cijepljenja psa, vlasnik dobiva i veterinarsku knjižicu - putovnicu (veterinarsko-zdravstvena svjedodžba za kućne ljubimce) cijepljenja kao i tretiranja protiv unutarnjih parazita. Nakon što se pas mikročipira, u knjižicu se osim podataka o vlasniku životinje kao i podacima o samoj životinji, lijepi i oznaka mikročipa (bar code i 15-to znamenkasti broj).

Korisne informacije o ovoj temi možete dobiti i od svojeg veterinara ili u mojem ranijem odgovoru na stranici Mikročipiranje.

Danas je poprilično teško definirati da li je bolje uzimati štenca iz uzgajivačnica ili iz "kućnog uzgoja". Naime, svrha je uzgajivačnica da se na standardiziran i unaprijed određen način provodi uzgoj određenih pasmina pasa. Na takav način je moguće zadržati kvalitete pasmine, spriječiti pojavu određenih zdravstvenih poremećaja nasljedna karaktera, spriječiti parenja unutar krvnog srodstva, isključiti jedinke iz uzgoja koje nezadovoljavaju standard,... U tu svrhu, uvijek se savjetuje o uzgajivačnicama dodatno informirati na adresi Hrvatskog kinološkog saveza, Ilica 61, Zagreb.

Naravno, ako se uzme ljubimac i s drugih lokacija npr. "kućni uzgoj", azil za ljubimce,... ne postoji neka veća prepreka da isti ne izraste u odraslog zdravog i voljenog ljubimca.

Više o kalendaru cijepljenja možete saznati u odgovoru kolegice Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med., na Prvo čišćenje šteneta od unutarnjih parazita.

Korisne informacije koje bi trebali znati kao novi vlasnik štenca možete saznati i na našim info-stranicama Vaše novo štene




 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr