Povratak

Višednevni proljev kod štenca i dijagnostika

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Josipa Sadaric web v2


Odgovara:
Josipa Sadarić, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Imam francuskog buldoga starog 3 mjeseca. Već 7 dana ima proljev i krvavu stolicu, prima injekcije kod veterinara te zbog toga nije cijepljen 2. put kako je trebao biti. Zanima me Vaše mišljenje oko toga jer nisam zadovoljna što se nezna točna dijagnoza, a pikaju ga već 7 dana... Hvala. Antonia

O: Proljev predstavlja učestalu defekaciju kod koje je povećana vlažnost, volumen i konzistencija izmeta. Uzroci mogu biti različiti od bolesti probavnog sustava (tankog crijeva i debelog), vezani uz bolest gušterače, jetre, bubrega i sl. Može biti uzrokovan bakterijama, virusima ili parazitološke prirode.  Akutni proljev se naglo javlja i traje kratko (do tri tjedna ili kraće), a stolica je vodenasta s primjesama sluzi. Kronični proljev  karakterizira  dulje trajanje (tri tjedna i duže) ili se javlja periodično.

S obzirom na to da se stanje kod Vašeg ljubimca ne popravlja, trebalo bi izvaditi kompletnu krvnu sliku te biokemijsku pretragu krvi, bakteriološku pretragu stolice, koprološku (kako bi se isključila mogućnost Giardie).

Osim samih lijekova treba životinji korigirati prehranu i to u vidu medicinske hrane za poremećenu probavu npr. Royal Canin "Gastro Intestinal Junior",  Eukanuba "Puppy Intestinal", Purina "Gastro Enteric" i Hill's "i/d", Brit VD "Gastrointestinal". Isto tako trebalo bi davati i probiotike kako bi se što prije obnovila dobra crijevna mikroflora. U našoj ponudi dostupni su probiotici u obliku praha (Fortiflora), tablete (Florentero, Synbiotic D-C tableta) ili paste (Florentero, Floryboost, ProEnteric, Entero chronic, Pro-Kolin +), ovisno o tome što Vam je lakše davati psu.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr