Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Koliko vit. A dnevno je potrebno jednom psu sa 30 kg i 12,5 godina starosti? Ova mi je informacija potrebna kako bih znala da li u hrani koju jede za njega ima previše vit. A (royal canin labrador 30, inaće sadrži 30 000 IU na 1kg hrane). I koji su simptomi predoziranja?
Hvala vam puno, Josipa

O: Retinol (vit. A) pospješuje rast mladih životinja, omogućava normalan metabolizam epitelnih stanica kože i sluznica, osigurava pravilnu funkciju oka, potiče funkciju spolnih žlijezda.

Vitamin A ima važnu ulogu kod prijetvora vidnog purpura odn. stvaranja vidnog pigmenta, pa bitno utječe na osjetljivost oka u tami. Važan je za kontrolu rasta i razvoja epitelnog tkiva tj. za njegovu diferencijaciju.

Potrebe za vitaminom A osobito su velike tijekom razvoja mladunčadi, te u gravidnih jedinki i životinja koje doje.

Kod pasa nestašica vitamina A uzrokuje promjene na rožnici u vidu čireva i kseroftalmije. U poodmaklim slučajevima poremećena je koordinacija pokreta, životinje zapadaju u grčeve dok konačno ne uginu. Povečana je sklonost infekciji putem crijevnog i dišnog sustava.

Nestašicu vitamina A suzbijamo tako da dajemo hranu bogatu karotenom ili dodajemo karoten (npr. Bosch "BO-CARO" i Canina "Modrozelene alge"). Također u ponudi Pet centra je i "AD3E" - vitaminska suspenzija koja se daje jednokratno, tj. druga se doza daje tek nakon dva mjeseca, a za pse ona iznosi 4-8 ml. Vitaminom A je bogato i riblje ulje.

Jako velike doze vitamina A uzete peroralno mogu u pasa prouzročiti povraćanje, poremećaje vida, suhu i perutavu kožu, natečenu jetru te sraštanje kralježaka.

Vitamina A ima dovoljno u superpremium i premium hranama, a s obzirom da Royal Canin spada u kategoriju superpremium hrane, ne morate brinuti o hipo- ali niti o hipervitaminozi.

Inaće, dnevne potrebe vitamina A za psa od 30 kg kreću se izmedu 2.500-3.300 IJ (internacionalnih jedinica) odn. izmedu 500-550 mcg retinol ekvivalenata (RE).

OZNAKE: