petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Zanima me kako moraju dojke biti kod kuje nakon okota? Kuja mi se okotila prije 3 dana i dojke su joj vruće, da li to tako treba biti ili...?! Lijepi pozdrav. Marija

O: Vaša kujica se nalazi u fizološkom periodu života koje je osjetljivije za nju i koje je obilježeno involucijom spolnih organa (proces kojim se spolni organi vraćaju u stanje u kakvom su bili prije graviditeta) te produkcijom mlijeka za mladunčad. On se u stručnoj literaturi naziva puerperij ili babinje.

Puerperij je naziv za period od poroda do povratka u predgravidni stadij. To je vrijeme u kojem nestaju promjene na spolnim organima koje su nastale za vrijeme graviditeta i poroda, a traje ukupno od 3 do 5 tjedana. U prvih 3-6 dana nakon poroda uslijed promjena koje se dešavaju na maternici i mliječnim žlijezdama normalno je da kod kuja tjelesna temperatura bude lagano povišena; negdje oko 39,2 °C, s time da ne bi smjela preći 39,5 °C.

Isto tako, zbog toga što su mliječne žlijezde nabujale i produciraju mlijeko njihova temperatura na dodir može biti povišena i to nije ništa zbog čega biste se Vi trebali zabrinuti.

Ukoliko žlijezde postanu tople, crvene, povećane i bolne na dodir, a mlijeko postane viskoznije odnosno s primjesama krvi i purulentnog sadržaja i to do promjene boje mlijeka od žute prema smeđoj, može se raditi i o mastitisu odnosno o upali mliječne žlijezde koja je posljedica bakterijske infekcije. Kod kuja se obično javlja nekoliko tjedana nakon poroda.

S obzirom na to da kuje imaju više pari mliječnih žlijezda, mastitis može zahvatiti jednu ili više mliječnih žlijezda. Najčešći uzročnici su bakterije koje se normalno nalaze u okolišu životinje ili su dio normalne kožne flore, kao što su Escherichia coli, stafilokoki i streptokoki. Bakterije u mliječnu žlijezdu mogu ući preko sisnog kanala ili do infekcije dolazi hematogenim (putem krvi) prijenosom s nekog drugog mjesta unutar organizma. Razloga zašto do mastitisa dolazi baš u ovom vremenu nakon poroda ima više – neki od njih su iziritiranost sisa, te moguće ozljede na njima što olakšava ulazak bakterija, zbog svih hormonskih promjena koje su se dešavale, organizma majke, tj. njen obrambeni sustav može biti znatno slabiji nego inače. U vrijeme graviditeta dolazi i do aktivacije crijevnih parazita koji su do tada mirovali začahureni u organizmu kuje, a njihova aktivnost u probavnom traktu može olakšati migraciju bakterijama koje se nalaze u crijevima i koje onda putem krvi mogu doći do mliječnih žlijezda i dovesti do infekcije.

Kada se sve navedene okolnosti uzmu u obzir, te povežu s mliječnom žlijezdom koja je u fazi produkcije mlijeka što daje idealnu hranjivu podlogu za razvoj bakterija, jasno je zašto se mastitisi javljaju upravo u vremenu nakon poroda. Naravno da loši higijenski uvjeti za vrijem poroda i nakon značajno povećavaju mogućnost infekcije. Kuja može imati povišenu temperaturu, može doći i do gubitka apetita i utučenosti, tako da može početi zanemarivati svoju štenad. Zbog toga se primijeti i nemir kod štenadi koja se glasaju više nego inače.

Moja preporuka bi išla u smjeru da pokušate olakšati svojoj ljubimici tako što ćete joj, dok je maleni ne doje, stavljati naizmjenično tople odnosno hladne obloge na otečeno i toplo područje. No, ukoliko biste primjetili da su mliječne žljezde više nego normalno bolne, da kujica ne dozvoljava malenima da je sišu, nema apetita ili ima povišenu temperaturu, predlažem Vam odlazak veterinau bez odlaganja koji će joj pružiti prikladnu terapiju kako se stanje nebi dodatno zakopliciralo.

Ukoliko sami niste sigurni u prosudbi stanja mliječnih žlijezda kod Vaše ljubimice, najbolje je da pozovete veterinara koji je uvijek može doći doma posjetiti i kao stručna osoba procijeniti koliko je stanje alarmantno.

Dodatne informacije o ovoj temi možete saznati u ranije objavljenom odgovoru kolege Dragana Vešovića, dr.vet.med., naslovljenom Puerperij i poremećaji nakon poroda.

OZNAKE: