Povratak

Westie i dijagnostika problema s kožom

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam štene westija staro dva i pol mjeseca. Iz uzgajivačnice smo ga donijeli prije 2 tjedna i još u uzgajivačnici je imao malu krasticu ispod brade, na vratu, međutim tada smo mislili da je riječ o posljedici igre psića u leglu, odnosno da ga je drugi psić ugrizao. Kada smo došli kući on se nastavio češati po toj ranici pa smo išli veterinaru koji mu je dao ampulicu protiv krpelja te mu ispraznio analne vrećice. Stanje sa češanjem se smirilo 4-5 dana, no tada je ponovno pročešao vrat na jednom mjestu te sada tu ima krasticu, a jednu je napravio i na desnoj strani njuške. On se ne češe puno, uglavnom kada se probudi, a tada i liže stražnje šapice te grize dlaku na šapama i slabinama. Veterinar mi govori da je možda riječ

o nekakvoj infekciji, ali ja sumnjam na alergiju pa bi vas molio da mi kažete na što upućuju ovakvi simptomi i što mi je raditi?
Hvala, Petar

O: O problemima s kožom u westija pisala sam ovdje.

O svrbežu u štenadi pisala je kolegica mr. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr.vet.med. ovdje.

Nerijetko se u štenadi javlja tzv. juvenilna piodermija. Predisponirajući faktori mogu biti pad imuniteta ili alergija. Ovo je kožna bolest izazvana bakterijama (piodermija), a najčešće nastaje nakon oštećenja površinskog sloja kože. Liječenje piodermija mora se često provoditi kompleksno, tj. u obliku lokalnog i općeg liječenja. Za lokalno liječenje upala i infekcija na koži koriste se antibiotici u obliku kreme, gela ili masti. Kod težih slučajeva veterinar će propisati i opće, ciljano liječenje onim antibiotikom koji je na osnovi bakteriološke pretrage i antibiograma najviše indiciran.

Dijagnostika dermatoloških oboljenja vrlo je kompleksna, uključuje pretragu kože, dlake i potkožnog tkiva a od dvojakog je kliničkog značenja: lokalnog  (za dijagnostiku kožnih bolesti u užem smislu) i općeg značenja (koje je važno za dijagnostiku unutarnjih i drugih bolesti jer su kožne bolesti najvećim dijelom po etiologiji i patogenezi usko povezane s unutarnjim bolestima).

U dermatološkoj dijagnostici minimalno su uključene sljedeće pretrage: uzimanje kožnih strugotina, bris uha i kutana citologija.

Cilj je identificirati sve sekundarne infekcije (npr. piodermija, demodikoza, dermatofitoze, upala uha, pododermatitis..) i zatim formulirati dijagnostički plan za identifikaciju i kontrolu osnovnog uzroka, na koji se sve ostalo nadovezalo (alergije, endokrinopatije, poremećaji orožnjavanja te autoimune kožne bolesti...).

S obzirom na navedeno, nažalost, neophodan je ponovni odlazak veterinaru kako bi se napravio kompletan pregled kože i dlake, utvrdila konačna dijagnoza te po potrebi poduzela pravovremena odgovarajuća terapija.

Ukoliko Vaš veterinar ne raspolaže potrebnim tehničkim uvjetima za provedbu pretraga, možete se obratiti na Kliniku za unutrašnje bolesti Veterinarskog fakulteta.

Također, treba napomenuti kako liječenje kožnih bolesti ponekad traje iznimno dugo (i do 6 mjeseci), ovisno o inicijalnom uzroku, pa je potrebna velika upornosti i strpljivost.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr