Povratak

Westy i problemi s kožom

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Josipa Sadaric Joomla v2


Odgovara:
Josipa Sadarić, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Imam westya, pojavilo mu se po leđima i zadnjim nogicama po koži nešto poput bubuljica na kojima nastane krastica. Stalno se češka po tome i ima sad i malo miris taj dio kože, koji mu se i zacrveni a kasnije i potamni, a dlaka mu na tim dijelovima postaje smećkasto-crvena. Molim vas, ako ste upoznati s tim problemom, da mi javite o čemu se radi i kako to možemo izliječiti, da li ima neki šampon ili tablete  za to. Unaprijed zahvaljujemo. Pozdrav, Maja

O: Zapadnoškotski terijeri kao pasmina imaju često velikih zdravstvenih problema s kožom. Najčešće u vidu atopičnog dermatitisa ili kao simptom kroničnih alergija te epidermalne displazije. Ponekad problemi sa kožom mogu biti posljedica kakve endokrine bolesti, primjerice Addisonove bolesti.

Epidermalna displazija se najčešće javlja u mladih psa oko 3 mjeseca starosti pa do 12 mjeseci. U tom slučaju dolazi do svrbeža glave, trbuha i nogu te do jake upale koža. Dolazi do gubitka dlake te razvoju gljivičnih infekcija kože. Nažalost, za bolest nema lijeka, ali se može držati pod kontrolom određenim šamponima te lijekovima koji smanjuju simptome bolesti.

Atopijski dermatitis predstavlja kroničnu upalu kože radi preosjetljivosti imunološkog sustava životinje na tvari iz njenog okoliša. Najčešće se javlja sezonski, a manifestira se u obliku jakog svrbeža prilikom čega si ljubimac češnjem sam uzrokuje rane.

S obzirom da kažete da već promjene poprimaju miris i tamne, savjetujem Vam obavezan odlazak kod veterinara, na detaljnu  dermatološku obradu te eventualno dodatne pretrage da se isključe endokrinološke bolesti.

Više o temi Gnojni prištići i slijepljene crne točkice na koži psa | Kontaktni dermatitis i komedoni pisala je kolegica Zdravka Rumiha, dr. med. vet.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr