Povratak

Wobbler sindrom

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P:  Ukratko mi opišite što je Wobbelerov sindrom. Dora

O: Wobbler sindrom bolest je živčanog sustava uzrokovana pritiskom kralješničke moždine u dijelu donje vratne kralješnice ili zbog malformacije kralješnice ili malokluzije (kad se kralješci ne podudaraju kako treba). Ovo uzrokuje od slabijih pa do teških posljedica na kretanje psa. Iako predstavlja bolest vratne kralješnice, tipično su klinički znakovi najprije vidljivi na stražnjim nogama. Druga patološka stanja mogu maskirati simptome, tako da je jedini način dijagnostike postupak specifične RTG-snimke.

U mladih pasa s blagim simptomima, problem se može riješiti sam od sebe uz kontroliranu aktivnost.

Najčešće obolijevaju doberman pinčeri i njemačke doge, dok ostali psi imaju slične ali ne identično opisane simptome: bokser, baset, bullmastif, weimeraner, labrador retriever, njemački ovčar, dalmatiner, samojed, irski seter.

Uzrok Wobbler sindroma nije poznat iako se usko povezuje s brzim rastom i genetikom. Simptomi se obično pojavljuju najprije u stražnjim nogama kao blaga inkoordinacija u hodu (ataksija), a može progresirati tako da su zahvaćene i prednje noge. Teški slučajevi rezultiraju nespretnošću, lelujavim, "pijanim" hodom i problemima koordinacije prilikom naglog okretanja.

U njemačkih doga javlja se wobbler sindrom od 10 mjeseci do godine i pol dana, iako se može manifestirati i u dobi 4 ili 5 godine, ali i mladih oko 5 tjedana. U doberman pinčera se obično ne javlja do dobi od 4 ili 5 godina.

Dijagnoza se temelji na neurološkom pregledu te RTG-snimkom vratne kralješnice i mijelogramskom RTG. Liječenje uključuje korištenje kortikosteroida, zaštitnog okovratnika i kirurškog zahvata. Kirurgijom se zbližavaju dva nestabilna kralješka čime se oslabljuje pritisak na kralješničku moždinu. Na žalost, ovim zahvatom se radi dodatni stres na susjedne kralješke što može dovesti do povratka procesa. Veliki postotak oboljelih ima dugotrajan život bez boli, s minimalnim ili bez liječenja. Kod drugih, proces vrlo brzo napreduje i kod njih, na žalost, eutanazija predstavlja jedini izbor.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr