petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Kupio sam juneću kost, za igru psiću (NLT psić ima 3 mjeseca). Iskuhao sam ju i ohladio, te dao psiću da je liže i gricka. Igrao se s njome sigurno 2 sata. Nakon toga ju je zakopao u vrtu. Neki dan ju je otkopao i ponovo ju počeo lizati i grickati. Molim za savjet, smije li on to raditi zbog nametnika, koje bi mogao dobiti u crijevima. Primjetio sam da je ovih dana počeo povremeno kihati i kašljucati. S poštovanjem! Tomo

O: Psi, iako su već tisućama godina naši najvjerniji pratitelji i pripitomljeni od svojeg divljeg "brata" vuka, i dalje su zadržali neke od svojih prirodnih instinkta. Među njih se može uvrstiti i instinkt zakopavanja hrane, posebice kostiju. Na takav način su prije u čoporu divlji psi osiguravali sebi dodatan izvor hrane za period kada ga u izobilju neće biti ili će ga biti u malim količinama (možete na to gledati kao na jednu vrstu "smočnice"). Naravno, ovakvo ponašanje nije kod svih ljubimaca jednako izraženo. Kost koju ljubimac ne pogricka do kraja ili mu je u datom trenutku nešto drugo zaokupilo pažnju, uredno će zakopati i poslije nekog vremena iskopati i ponovno se 'posladiti'.

Smatram da takvo ponašanje ne treba suzbijati, tj. psu treba s vremena na vrijeme pružiti taj užitak glodanja odnosno upravo takvu poslasticu. Naravno da ćete pri tome paziti kakvu kost ćete mu poslužiti –  veće kosti koje neće lako puknuti i zglobove, može se čak i odstraniti dio srži te da ćete pratiti hoće li to utjecati na stanje njegove stolice. Naime, kod dosta velikog broja pasa zna se nakon konzumiranja kostiju pojaviti u početku začep, a naknadno proljevasta stolica (zbog velike količine masti koju koštana srž ima u sebi). Stoga, treba biti na oprezu, ako primjetite nešto od tih promjena kod Vašeg ljubimca, tada bi najbolje bilo izbjegavati kosti i naći drugi oblik poslastice koju će ljubimac glodati.

Što se tiče unutrašnjih parazita i Vaših sumnji s tog aspekta, u pravu ste da sa zakapanjem i rovanjem pas unosi u svoj probavni sustav i male količine zemlje odnosno potencijalnog materijala u kojem se mogu nalaziti jajašca nematoda i članci trakavica, koja su tu dospjela iz izmeta drugih pasa i čekaju da budu progutana i ponovno krenu u ciklus života. Kako štenci, bez obzira na grickanje kosti i inače vole kopati, njuškati i istraživati po okolišu, savjet je da se i češće čiste od potencijalnih unutrašnjih parazita. Stoga bi bilo poželjno štence čistiti svaka dva tjedna od 3. do 12. tjedna starosti, te nakon toga svaka četiri tjedna od 12 tjedana od 6 mjeseci starosti. Čišćenje pasa od trakavica provodi se uz cijepljenje protiv bjesnoće (zakonski se ono provodi kada pas navrši 3 mjeseca ).

Pse se preporuča tretirati sredstvima protiv trakavica 3-4 puta godišnje.

OZNAKE: