silvija_havrle1


 Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Imam pitanje vezano za štene kokera španijela. Naime, 4 kučića su se oštenila 15.05. Svi štenci napreduju fino. S tim kad jednog steneta postoji problem sa okom. Naime, to štene, ženka je, najmanja u leglu i poprilično je sporija u svemu od ostalih kučića. Ostali štenci su već otvorili oči potpuno. Međutim, kod nje se otvorilo samo jedno oko. I to se otvorilo potpuno, dok se drugo oko mnogo sporije otvaralo i još uvijek kapak nije skroz otvoren. Ali problem je što se ispod kapka vidi nešto bijelo, kao mrena koja prekriva čitavu bjeloočnicu i zjenicu. Ispod se nazire boja zjenice. Nije oko potpuno bijelo, ali ima neka mrena. Također, moram da naglasim da ona trepće na to oko i da je veterinar za svaki slučaj propisao neke kapi protiv infekcije. I kad joj stavljam kapi ona reaguje na njih, reaguje treptajem kao da oko funkcioniše normalno. U prilogu vam šaljem sliku kučeta na dnevoj svjetlosti jer sam se bojala koristiti blic da joj ne bi naštetilo.  Nadam se da ćete kada uvećate sliku moći vidjeti tu mrenu. Ako možete dati bilo kakvu informaciju vezano za to i šta se može uraditi. Hvala Vam puno!

S poštovanjem, J.P.

O: Zahvaljujem na ukazanom povjerenju i na slici jer mogu jasnije sagledati problem. Pošto ste i sami rekli da ovo štene sporije napreduje, moguće je da će se i zamućenje koje vidite povući nakon tjedan ili dva.

Pupilarna membrana je fetalna struktura koja prekriva zjenicu prije rođenja životinje i snabdijeva leću krvlju pri njenom razvoju. Kod novorođene štenadi ona je djelomično prisutna i polako atrofira od rođenja do oko 4.-8. tjedna. Apsorpcija membrane ne mora biti završena kod neke štenadi kad prvi put otvore oči i može se primjetiti kao male trakice ili mrežasta struktura preko zjenice. Takva tvorba normalno nestane između 4. i 8. tjedna života. Kod nekih jedinki ili pasmina ne nestane i nastane perzistentna pupilarna membrana (PPM).

Ovisno o mjestu u prednjoj očnoj komori gdje se veže, može predstavljati veći ili manji problem.Trakice mogu biti vezane na leću ili rožnicu, a većinom na druge dijelove šarenice. Ako je vezana sa šarenice na rožnicu može izazvati manja zamućenja rožnice, a kao je vezana na leću može rezultirati ograničenim zamućenjem leće – katarakta. Takva zamućenja mogu predstavljati manji vizualni deficit. Kod nekih pasmina (basenji, mastif, jorkširski terijer, engleski koker španijel), PPM je poznat kao nasljedni problem i štenad koja ima bilo koji oblik, ne može dobiti uzgojnu dozvolu.

Osim PPM, može se ponekad javiti i kongenitalna katarakta (zamućenje leće). Cataracta congenita je prirođena siva mrena koja se događa zbog abnormalnih tvorbi vlakana leća u fetalnom životu. Ovaj tip mrene je nasljedan i na to bi trebali posebno paziti uzgajivači pasa jer je velika vjerojatnost da će štenci imati mrenu. Danas se rade razni genetski testovi kako bi se izbjegla prodaja štenaca koji su genetski predisponirani za nastanak ove bolesti. Opširnije o tom problemu možete pročitati u prijašnjem odgovoru kolegice, naslovljenom Katarakta.


Nadam se da Vaše štene neće imati trajnih posljedica.

OZNAKE: