Povratak

Zanošenje i bol u straženjem dijelu tijela starijeg psa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam balkanca lovačkog psa koji ima 11 godna. Ima jedan problem, kada je u lovu, nakon sat vremena rada dolazi do sporog hodanja gdje mu se zanosi zadnji kraj. Postoje li ikakve tablete za poboljšanje. Prije godinu ipo dana, imao je jedan problem, gdje su mu na zadnjoj desnoj nozi popucali ligamenti. Tako kad je na povodcu vođen čulo je se pucanje u koljenu. Prije pola godine mu je to prestalo pucati, nije mu bilo otoka na koljenu. Kada ulazi u auto teze se penje kao da slabije može na zanje noge. Unaprijed hvala! Ante

O: Problemi sa zglobovima i mišićima ekstemiteta (nogu) u starijih pasa vrlo su učestali. Bol u stražnjem dijelu tijela može imati niz uzroka, koji se mogu podijeliti u dvije kategorije: bolesti mišićno-koštanog sustava i bolesti kralježnice a prate ih klinički simptomi šepanja ili hromosti. Hromost definiramo kao smetnju u normalnoj upotrebi ekstremiteta, koja se očituje raznim protuprirodnim pojavama pri kretanju ili stajanju životinje.

Hromost može nastati zbog bolnih procesa (upala u području kože, fascija, mišićja, tetiva, tetivnih ovojnica,

ligamenata, kostiju, zglobova, limfnih čvorova, živaca, hrskavica), zbog mehaničkih smetnji (kontrakture mišića, tetiva, ligamenata, ankiloza zgloba, lom kostiju), zbog paraliza živaca ili mišića ekstremiteta ili zbog tromboza većih krvnih žila.

Najčešće je zapravo riječ o hromostima različitog stupnja, međutim, ovisno o vrsti procesa, kao i o njegovoj razvijenosti, bolnost se može ponekad javiti tek nakon opterećenja. Bolnost može varirati od neznatne do veoma intenzivne, ali to ne mora biti u izravnoj korelaciji sa stupnjem patoloških promjena na lokomotornom sustavu. Ima slučajeva kada uznapredovale patološke promjene nisu praćene i visokom hromošću, kao što bi to bilo očekivano, ali ponekad male patološke promjene mogu imati za posljedicu teške poremećaje u lokomociji. Mnoge bolesti se sporo razvijaju pa je i nastanak kliničkih znakova često jedva primjetan.

Više pak o problemima sa koljenom u pasa ranije je već pisao kolega Dragan Vešović, dr.med.vet. pod naslovom Istegnuće ligamenta - promjene na ligamentima koljena u pasa.

Osjećaj bola kod pasa je individualna pa i o tome ovisi stupanj šepanja.

Svakako bih Vam preporučila da s Vašim psom posjetite specijaliziranu ambulantu za male kućne ljubimce ili pak Veterinarski fakultet Kliniku za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju. Bilo bi dobro da se napravi kompletni pregled lokomotornog sustava te neurološki pregled s pripadajućim probama testiranja živaca koji izlaze iz leđne moždine. Također, poželjno bi bilo napraviti i RTG pregled kralježnice kao i zglobova kukovlja. Nakon svega toga će se moći postaviti dijagnoza te pristupiti kvalitetnom rješavanju problema kod Vašeg ljubimca ali i dati daljnja prognoza stanja i preporuka za njegu i prehranu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr