Povratak

Zaostajanje posteljice pri porodu kod kuja / Važnost kolostruma za štence

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Moja kuja maltezera je prije tjedan dana imala jako težak porod. Rađala je od 2 do 5 ujutro, a razmaci između štenaca su bili preveliki pa smo zvali veterinara koji je rekao da čekamo, da će nekako izaći. Od 4, dva su preživjela, s tim da je prvi izašao na noge, drugi je imao prekratku pupčanu vrpcu, treći je uginuo odmah, a četvrti je bio prevelik pa smo opet zvali veterinara, koji je rekao da moramo ući s tri prsta u rodnicu i kad ona tiska, vući maloga. On je, naravno, uginuo. Sljedeći dan odmah smo je vodili veterinaru jer jedna posteljica nije izašla. Ona je gledala na ultrazvuk i rekla da nama ništa, ali da će joj, za svaki slučaj, dati oksidacin. Sljedeći dan joj je bilo još gore. Nije mogla disati, jesti, čak ni vodu piti i samo je povraćala.

Opet smo je odveli veterinaru, ovaj put je bio drugi, koji je rekao da je samo iscrpljena. Sljedeći dan joj je bilo još gore pa smo je opet odveli i onda nas je poslao specijalist koji je ultrazvukom otkrio da je posteljica ostala. Morala je na operaciju. Nakon toga joj nije ništa bolje, možda malo, još uvijek teško diše, tek je danas spustila glavu, hranimo je tako da joj guramo hranu na nepce, a vodu joj dajemo preko injekcije. Veterinar kaže da je to zbog kalcija koji joj se jako smanjio jer nije ništa jela danima. Svaki dan ide na terapiju kalcijem, a mi joj još pokušavamo davati tablete kalcija. Danas je povratila 4 puta žuč. Štence hranimo mi na bočicu jer je ona preiscrpljena. A i oni se nekad zagrcnu jer valjda mlijeko ima previše mjehurića. Veterinar kaže da bi nas trenutno ne bi trebalo biti briga za njih jer je ona najbitnija. Naravno da nam je najbitnija, ali ne bih mogla podnijeti da još i oni uginu. Što da radimo? I što sa štencima? Molim vas, probajte pomoći. Ivana

O: Zaostajanje posteljice kod kuja smatra se veoma rijetkim. Javlja se u situacijama kada je leglo preveliko, tj. kada dolazi do teškog poroda i smatra se da su patuljaste pasmine više sklone nastanku ovog problema.

Uobičajeno posteljica izlazi van u roku od petnaest minuta nakon rođenja šteneta. Posteljica koja zaostane praktično gnjili u maternici, zbog čega dolazi do stvaranja toksičnih produkata, koji su veoma štetni ako se resorbiraju, a svakako dolazi i do upale maternice.

Znaci koji bi upućivali na zaostajanje su, prije svega, iscjedak iz vagine, koji je u normalnim okolnostima prvih 24 sata nakon poroda tamnozelenkast, a u roku 48 sati postaje crveno-smeđ, a ako je posteljica zaostala u maternici iscjedak ostaje zelen i jako zaudara. Osim toga, razvije se i povišena temperatura, gubitak apetita i životinja postaje letargična...

Tretman uključuje aplikaciju oksitocina, koji izaziva kontrakcije maternice i pomaže evakuaciju posteljice. Ukoliko se razvije infekcija maternice, kirurški zahvat je indiciran (ovariohisterektomija). Prognoza za oporavak kuje smatra se povoljnom.

Što se tiče odgoja štenaca, od presudne važnosti je da posisaju kolostrum, tj. mlijeko od kuje koje se luči samo u prvih 24 sata nakon poroda. Sadržaj kolostruma je neponovljiv. Naime, štenci su sposobni resorbirati sadržaj kolostruma samo odmah nakon rođenja jer samo tada je stijenka crijeva propusna za velike proteinske molekule iz kolostruma. Kolostrum je, pak, značajan jer daje štencima neophodnu pasivnu zaštitu dok ne razviju vlastitu u kasnijoj dobi. Nakon ingestije kolostruma, preporučam Vam da štence hranite gotovim kujinim mlijekom u prahu (u Pet centru možete ga nabaviti od različitih proizvođača - Royal Canin, Canina, Brit Care, Beaphar, Gimborn), koje je u nutritivnom smislu potpuna zamjena za kujino mlijeko.

U odgoju štenaca prvi dani života su kritični i neophodna je posebna pažnja i briga da bi preživjeli. Prehrana je od iznimne važnosti. Prva tri dana štence bi trebalo hraniti svakih dva sata, nakon toga svaka tri sata, a u drugom tjednu života svakih četiri sata, s nešto dužim razmacima po noći. Trećeg tjedna života dovoljno ih je hraniti 3-4 puta na dan. Zdravi štenci su debeljuškasti, tihi, čvrsti, topli i veći dio dana spavaju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr