dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Hvala na odgovoru na prethodno postavljen upit. U pitanju je bilo zapetljanje crijeva, koje je sad operirano. Pas prima infuziju, ali odbija jesti te samo pije vodu. Problem koji sada imamo je to odbijanje hrane koja je  neophodna za ozdravljenje i sad opet nastaje problem kako ga natjerati da ju prihvati...
Marija

O: Zapletaj crijeva (volvulus mesenterialis) je količno oboljenje u kojem je došlo do promjene fiziološkog položaja crijeva. Promjenom položaja crijeva onemogućava se normalna pasaža crijevnog sadržaja, a u zavrnutom dijelu crijeva dolazi do zastoja krvi, ubrzo i do hemoragičnog infarkta, a krajnji je ishod nekroza stijenke crijeva.Uslijed onemogućene pasaže sadržaja crijeva, stvaraju se toksini, koji se relativno brzo resorbiraju i ukoliko se crijevo na vrijeme ne vrati u fiziološki položaj, može doći do autointoksikacije. U sadržaju se nalaze  i bakterije, koje se sve više množe, izlaze kroz stijenku crijeva i uzrokuju lokalnu upalu potrbušnice (peritonitis). Moguć je i meteorizam (nadam) dijelova crijeva koji su promijenili položaj.

Klinički, zapletaj crijeva se manifestira izrazitim količnim bolovima, povraćanjem, nemogućnošću defeciranja, nastankom peristaltike, napetim trbuhom, te naglim pogoršanjem općeg stanja životinje i bolnošću pri palpaciji trbuha.Dijagnostika se provodi na temelju anamnestičkih podataka, kliničkom pretragom i obavezno RTG pretragom.Ovo se stanje teško liječi, stoga je u većini slučaja neophodna operacija.

U ponudi ljekarni Pet centra nalaze se i posebne hrane za oporavak: Royal Canin Recovery, a/d Hill's, Convalescence od Purine ili High calorie od Eukanube. To su potpune dijetetske hrane za pse i mačke koje sadrže visoku razinu energije i esencijalnih hranjivih tvari. Također je preporuka hranu za oporavak davati u periodu 2-3 dana, a dalje nastaviti hraniti hranom koja se koristi kod probavnih poremećaja, koja je izrazito lagana i probavljiva (Royal Canin Intestinal, Hill's i/d, Eukanuba Intestinal, Purina EN).
 
Također, u ponudi imamo i Calo pet pastu – visokokalorični dodatak hrani s omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, taurinom, vitaminima i mineralima za pse i mačke. Njome se u organizam unosi energetski koncentrat u obliku vrlo ukusne paste obogaćene životno potrebnim vitaminima, mineralima i taurinom. Ova ukusna pasta može se nuditi u slučajevima gubitka apetita ili nedovoljnog uzimanja hrane kao izvor energije za organizam. Ako životinja u potpunosti odbija hranu, uputno je pastu dati kao samostalan obrok u količini 3-4,5 g/kg tjelesne mase.

OZNAKE: