Povratak

Zarastanje svježe operacione rane / Regeneracija i reparacija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Hvala na prethodnom odgovoru. Posljedice anestezije su prošle. Pas je dobre volje, jede i pije normalno, međutim 3. i 4. dan nakon zahvata sam primjetila da šav vlaži (šivano u slojevima sa samorazgradivim koncem) i da sukrvica izlazi „nekako“ kroz šav. Uzima antibiotik nešto kao amoxil tablete već 5 dana, a danas 5. dan nakon zahvata na pregledu je veterinar rekao da nas to ne treba zabrinjavati da se kapilarno malo cijedi, da šav nije otvoren, dao intramuskularno još jedan antibiotik, malu dozu sirupa da mliječne žlijezde deaktivira i šav premazao sa betadinom, zaštitio gazom da se u naboru (između većih dojki koje sad vise) ne znoji, i naručio prekosutra. Negira da postoji ikakva mogućnost sepse ili slično. Je li bolje umjesto betadina, primijeniti Bivacin spray, možda bolje suši vlažno područje. Molim Vas za savjet i postoji li razlog za zabrinutost, možemo li još nešto poduzeti, a što nam nije predloženo?

Srdačan pozdrav, Branka


O: Smatram da nemate razloga za zabrinutost jer iscjeđivanje spada u normalan proces zaraštavanja.

Krv se sastoji od krvnih stanica, tj. eritrocita, leukocita, trombocita i matičnih stanica krvi te krvne plazme. Eritrociti sadrže krvni pigment - hemoglobin koji veže kisik i služi kao njegov nosioc od organa za disanje do ostalih dijelova tijela.  Leukociti sudjeluju u obrambenoj funkciji organizma i zovu ih i fagociti jer vežu strane čestice i mikroorganizme i uništavaju ih. Trombociti imaju važnu ulogu u zgrušavanju spriječavanju istjecanja krvi iz krvnih žila. Krvna plazma sadrži 95% vode i otopljene bjelančevine, ugljikohidrate , soli i druge tvari. Od bjelančevina najvažniji je fibrin, koji izvan krvnih žila izaziva zgrušavanje krvi. Ono se sastoji u taloženju fibrina i krvnih stanica pri čemu se  na površini izdvaja serum.

Regeneracija je prirodna obnova struktura prilikom gubitka tkiva ili dijela tkiva i rezultira stvaranjem istovrsnog tkiva. Reparacija je fizički ili mehanički popravak oštećenog ili bolesnog tkiva s rastom novih zdravih stanica ili kirurškom apozicijom i rezultira stvaranjem ožiljnog tkiva.

Koža i sluznice imaju dobru regeneracijsku sposobnost, dok mišići imaju neznatnu i svaki defekt mišića će rezultirati tvorbom ožiljka. Neposredno nakon oštećenja tkiva nastupa prolazna vazokonstrikcija manjih arteriola koja traje do nekoliko minuta. Nakon zaustavljanja krvarenja dolazi do širenja krvnih žila i njihove permeabilnosti  te usporavanja strujanja krvi. To dovodi do eksudacije, tj. nakupljanja veće količine eksudata u okolnom tkivu uz istovremeno povećanje viskoznosti krvi i koncentracije eritrocita. Usporavanje strujanja krvi dovodi do staze, a usporedno leukociti izlaze iz krvnih žila  i fagocitiraju stane čestice. Ubrzo se stvore fibrinske naslage koje prekriju ranu. Dva dana nakon nastanka rane nastaje jako prokrvljeno, mlado granulaciono tkivo. Rana prekrivena granulacionim tkivom je zaštićena od infekcije. Od rubova rane počinje stvaranje mladog epitelnog tkiva koje se povezuje s granulacionim tkivom. Na kraju granulaciono tkivo prelazi u vezivno, ožiljkasto tkivo,  pri čemu se rana trajno zatvara. U ožiljku se kasnije pojavljuju pigment i živci.

Zarastanje svježe operacione rane zahtjeva optimalne uvjete - točnu adaptaciju rubova rane, rana ne smije biti inficirana, u rani ne smije biti retencionih stranih tijela i džepova, a eksudacija minimalna. Rana mora mirovati, bez čestog draženja, pokreta i manipulacija. Mirovanjem se onemogućava trganje mladog granulacionog  i epitelnog tkiva.

Kod zarastanja per primam ožiljak je minimalan, a cijeljenje kratkotrajno (3-8 dana). Šavovi se vade 11. dan nakon operacije. Kritično vrijeme je između 3. i 5. dana. Tada se javljaju smetnje tipa:
- kidanje rubova rane zbog prignječenja tkiva kod nepravilnog šivanja,
- nekroza rubova rane zbog pregusto postavljanih šavova,
- zadržavanje sekreta i piogena infekcija, kad su rubovi rane otečeni , bolni pa se skida šav na najnižoj poziciji kako bi se omogućilo istjecanje sekreta.

Antisepsa je postupak suzbijanja i uništavanja patogenih bakterija u rani ili predmetima koji dolaze u dodir s ranom. U cilju postizanja antisepse se koristimo kemijskim sredstvima. Antiseptici mogu ubrzati ubrzati demarkaciju rane granulacijom. Neki od antiseptika su tinktura joda, vodikov peroksid, kalijev hipermanganat, borna voda(acidi borici) i dr. Tinktura joda (Betadine) 5-10% otopina joda u alkoholu i služi za dezinfekciju okoline rane i operacionog polja. Vaša ljubimica dobija antibiotsku terapiju pa nije neophodno  lokalno primjenjivati  antibiotske sprejeve.

Smatram da je Vaš veterinar postupio stručno i da se proces zaraštavanja rane odvija bez većih komplikacija.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr