Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Vlasnik sam 9 godina starog zlatnog retreivera i živim u južnom djelu Hrvatske u dolini Neretve, te sam igrom slučaja saznala za bolest lišmaniozu. Na internetu sam se informirala o toj bolesti kao i preventivnoj zaštiti, gdje se navode  ogrlice Scalibor i ampule Advantix. Zanima me je li, i koliko, učinkovit Frontline. Ukoliko nije, smijem li uz Frontline (koji sam stavila prije tri dana) koristiti i ogrlicu Scalibor (naglašeno je u upustvima za primjenu da, citiram :" tijekom nošenja ovratnika ne preporučuje se psa tretirati drugom ektoparaziticima, npr. iz skupine organofosfata)? Molim Vaš savjet. Lijep pozdrav,
Anja

O: O razlikama među sredstvima za zaštitu od ektoparazita u pasa opisao je kolega Ivan Marić, dr.vet.med. na sljedećem linku:
Usporedba Advantix/Frontline/ogrlica protiv buha

Advantix sadrži dvije aktivne tvari: imidakloprid i permetrin, koje djeluju sinergistički (nadopunjuju se). Imidakloprid je ektoparazitik iz skupine kloronikotinila. U živčanom sustavu insekta uzrokuje paralizu koja za posljedicu ima uginuće buha. Permetrin ubija krpelje i spriječava krpelje da se hrane.
 
Frontline je ektoparazitik kojem je djelatna tvar Fipronil. Fipronil je insekticid/akaricid iz skupine fenilpirazola. U buha, krpelja, uši i pauši koči presinaptički i postsinaptički tok iona klora kroz membrane živčanih stanica. Fipronil se upliće u fiziološki integritet kanala za klor čijem zatvaranju/otvaranju posreduju neurotransmitori (gama-amino-maslačna kiselina). To uzrokuje ekscitaciju CNS-a kod insekata i akara i njihovo uginuće. Frontline Spot-on ukapa se na kožu pasa i mačaka izmedu lopatica i na šiju, te mu treba 24 sata da se raspodijeli po cijeloj koži (transdermalno). Nakuplja se u mastima kože i dlačnim folikulima odakle se kontinuirano otpušta. Protiv krpelji Frontline djeluje mjesec dana, a protiv buha dva mjeseca. Preporučljivo je Frontline stavljati na psa svakih 6 tjedana, a kod pasa koji pate od alergijske reakcije na ugriz buhe svaka 4 tjedna. Nakon tretmana Frontline ampulom krpelji se mogu primiti, medutim biti će uništeni u roku 24 sata. Nije dokazana djelotvornost iste tvari i na komarčiće i papatače tako da u tom slučaju nije učinkovit.

Deltametrin, djelatna tvar u antiparazitskom ovratniku Scalibor, je insekticid/akaricid iz skupine sintetskih piretroida. U insekte i grinje ulazi kontaktom ili peroralno. Antiparazitski učinak temelji na dugotrajnom povećanju propusnosti natrijevih kanala na membranama živčanih stanica insekata, zbog čega se prvo javi hipereksitacija a slijedi paraliza ( knockdown efekat), tremor i uginuće nametnika. Deltametrin se iz ovratnika kontinuirano otpušta u dlaku i površinski "masni film" na koži psa. Sa mjesta izravnog kontakta djelatna tvar se širi na cijelu površinu kože.

Kako se iz navedenoga može zaključiti, sva sredstva za zaštitu pasa od ektoparazita ne sadrže insekticide iz skupine organofosfata, tako da se Scalibor ogrlica može kombinirati sa ampulom Frontlinea. Kako djelovanje ogrlice nastupa za oko tjedan dana nakon stavljanja na psa, kombinacija sa Frontline ampulom bi trebala biti bez štetnih posljedica na zdravlje Vašeg ljubimca.

Općenito rečeno, organofosforni insekticidi najviše se upotrebljavaju u zaštiti usjeva, te rjeđe u zaprašivanju komaraca.

OZNAKE: