Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Petra Svačića 61, Osijek

P: Imam ženku njemačkog ovčara staru tri godine. Protekle dvije godine muhe joj napadaju uši, ali ove godine su počele napadati i njušku. Prošlu godinu sam joj na uši mazao kremu Betadine (jod), ali ove godine to nije pomoglo pa sam joj zalijepio flastere na uši. Muhe nekih 5 dana nisu dolazile i pomislio sam da je uspilo, ali sada su počele napadati njušku i u periodu od nekoliko dana su joj jako raskrvarile njušku. Zanima me ima li neko sredstvo koje se može mazati ili špricati, ali bez štetnih djelovanja. Ako mi pomognete bit ću Vam veoma zahvalan.
Hvala unaprijed,
Vedran

O: Smatram da je potrebno na psa aplicirati neko insekticidno sredstvo koje će muhe otjerati s Vašeg psa.

Najdjelotvornije bi bile Bayer "Advantix" ampule koje sadrže repelent koji tjera krpelje, komarce i komarčiće (nevide) i muhe. Advantix ampule se apliciraju duž kičme na 3- 4 mjesta, tako da razmaknete dlaku i aplicirate na kožu. Preparat ostaje djelotvoran mjesec dana. Smije se aplicirati na neoštećenu kožu.

Osim toga, u ljekarnama Pet centra možete pronaći "Biokill spray" - biološki insekticid u spreju koji djeluje protiv letećih i gmižućih insekata i može se aplicirati po životinji, samo treba paziti na sluznice očiju, nosa i usta.

Prije insekticida, bilo bi dobro da sanirate rane nekim antibiotskim sprejem ili kremom.

Nadam se da će Vam ove informacije pomoći.

OZNAKE: