Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam pekinezera starog 2,5 mjeseci u zadnje vrijeme se neprestano češe. Ja sam mu kupio ogrlicu protiv buha i krpelja, ali ona ide na štence od 3 mjeseca, pa sam ga ja, dok ne napuni 3 mjeseca (a sada će to za sedmicu-dvije) poprašio onim praškom protiv buha, da otjeram buhe barem dok ne napuni tri mjeseca kada ću mu staviti ogrlicu protiv buha, da li mogu tako?
Hvala unapred,
Miloš

O: Pretpostavljam da je preparat koji spominjete Neo-pitroid prašivo.

Kako je Neo-pitroid preparat namijenjen prvenstveno za ručno zaprašivanje svih površina te može uzrokovati iritacije gornjih dijelova respiratornog trakta, kašalj, otežano disanje, sniženje tlaka, prilikom gutanja može javiti peckanje u ustima, mučnina i povraćanje, te kod dodira s kožom i sluznicama (oči) također može doći do iritacije, preporučila bih Vam da ipak do navršena 3 mjeseca (pa i kasnije) starosti Vašeg psa koristite Frontline sprej protiv buha i krpelja.

Frontline sprej trenutno djeluje na odrasle oblike buha i jedini je preparat koji se bez bojazni može koristiti kod ovako mladih štenaca, a ih štiti od novih naleta buha sljedećih 6 tjedana. Njime trebate našpricati cijelog štenca, a tako našpricani štenac zaštićen je mjesec dana. U dobi iznad 10 tjedana možete koristiti i bilo koji preparat u obliku ampula. Ogrlicu protiv buha ne preporučuje se stavljati prije navršenih šest mjeseci.

Istim sprejom možete tretirati i stan jer, da biste zaustavili invaziju buha, morate tretirati Vašeg ljubimca, kao i cijeli stan ili kuću, ostale kućne ljubimce poput maca, kunića, tvorova, ježeva i slično.

Sve potrebne preparate možete pronaći u našem Pet centru i dodatno se posavjetovati s našim veterinarima.

OZNAKE: