dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Kujica Nera (mješanka tipa hrvatskog ovčara) se jučer okotila, ima četiri štenca i ovo joj je drugi okot. Problem je u tome što je postala agresivna nakon štenjenja i ne dopušta nikome osim meni i tati da joj se približimo. Imamo još jednu kujicu, mopsicu Fionu i mačku. Njih dvije Nera više ne može smislit, napada ih i grize, ne samo dok one pokušavaju doći k njoj bliže kako bi onjušile štence, nego čak i dok se samo pojave na vratima prostorije u kojoj je ona. Do sad smo imali dva veća sukoba. Prvi je dok je tata držao mačku u naručju, Nera je došla do njega kao da se želi maziti i iznenada skočila na mačku i ugrizla ju. Malo kasnije je izišla iz kotilice i sasvim mirno i skulirano došla do druge sobe u kojoj je bila Fiona i iz čistog mira ju napala. Bilo ju je jako teško odvojit od Fione i smirit ju. Osim tate i mene, nikog drugog ne želi u kući, odmah počne jako režati. Veterinarka nam je dala Calmex, tablete koje bi ju trebale malo smiriti ali to nije dugoročno rješenje. Možete li mi dati neki savjet, što da učinim da se prestane tako ponašati? Dolores

O: U prva 24 sata nakon okota kuja ne napušta štenad. Prva 2 tjedna štenad u potpunosti ovise o majci. Liže im područje anusa i spolni organa kako bi potakla defekaciju i mokrenje.

Pojede njihove otpadne produkte kako bi priklila tragove njihove prisutnosti i to je instiktivna radnja jer su štenci nemočni i ranjivi.Kuja im daje toplinu hranu i zaštitu.
Uglavnom se svaka kuja ponaša zaštitnički prema štencima i to spada u normalne oblike ponašanja. Bit će "oštra " pa čak i agresivna prema psu ili mački s kojima je i odrasla.
Vaša kujica je u pravu jer nemaju što druge životinje biti u blizini štenaca, bar dok ne prohodaju i progledaju ako želite sačuvati zdrave štence. Potrebno je kujicu zatvori u jednu prostoriju i neka ima mir. Ona prihvaća Vas i to je za sada dovoljno. Navedeni oblik ponašanja će s vremenom popustiti kako štenci budu odrasrali. Trenutak upoznavanja s ostalim "društvom "ćete prepustiti kujici u svakom slučaju sada je prerano za to.

OZNAKE: