Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Štene je staro 3  nedjelje i ima zatvor. Prve nedjelje je štene imalo normalnu stolicu, kasnije na 3-4 dana. Majka se dohranjuje tunjevinom, mlekom s buterom i čajem od kamilice s medom. Zoran

O: Kuja koja doji gubi velike količine visokovrijednih bjelančevina, mnogo masti, ugljikohidrata, u mastima topivih vitamina i različitih minerala, naročito kalcija te, uz sve to, i mnogo vode. Sve te tvari kuji moramo nadoknaditi hranom. Hrana, znači, mora biti učestalija, obilnija, bogatija i jušnija. Ne hranimo li kuju pravilno, to će se očitovati na njoj i na štencima.

Ukupnu dnevnu količinu hrane za kuju nemojte povećavati, ali dvostruko povećajte količinu mesa, dodajte kiselo-mliječne proizvode u povećanoj količini i to svježi kravlji sir sa što više sirutke te jogurt i kiselo mlijeko. Takav režim hranidbe treba održati sve dok je majčino mlijeko jedina hrana štencima. Štenad siše svaka tri sata.

U dobi od 23 dana počinju im nicati zubići, koji znaju jako izraniti kujine sise pa ih ona počne odbijati. Tada je kuju potrebno početi slabije hraniti, a time i će ona i piti manje vode. U to doba većina kuja ipak samo smanji broj dojenja. Tada su štenci dovoljno veliki da ih je potrebno dohranjivati.

Dohrana se vrši umjereno posoljenim goveđim mesom kuhanim u mnogo vode, da dobite što više juhe u koju je potrebno zakuhati zobene pahuljice, rižu tjesteninu, mrkvu, blitvu, špinat. Dobro izmiješan obrok sadrži 1/3 dobro usitnjenog mesa, a 2/3 je ostalo navedeno. Svaki dan dodajte i jedan žumanjak i ljusku jajeta samljevenu u prah.

Stolica štenaca je mekana ili tvrda, uvijek žuto naranđaste boje, to je normalno.

Odstupanje od toga može biti uzrokovano hranom koju jede kuja pa probajte uvesti u hranidbu navedene namirnice umjesto tune i mlijeka. Štencu nakon sisanja vlažnom maramicom nježno masirajte trbuščić da potaknete peristaltiku. Možete mu, ako još samostalno ne jede, dudicom davati zamjensko kujino mlijeko koje je lako probavljivo (i bez laktoze), npr. Brit Care, Canina, Ebi-vet, Gimborn i Beaphar zamjensko mlijeko za štence. Ako i dalje nema stolicu, dodajte mu u mlijeko malo parafinskog ulja.

Vaš štenac bi već trebao primiti jednu dozu paste za čišćenje od glista jer u slučaju jače invadiranosti glistama, može doći i do potpunog začepljenja crijeva svojevrsnim čepom od glista.

OZNAKE: