Martina-Petrovic


Odgovara:
Martina Petrović, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Moj maltezer star 6 mjeseci je pojeo nekoliko voćnih napolitanki (bez čokolade) pa me zanima moram li se javiti veterinaru ili nešto drugo poduzeti. Također, u posljednjih 24 sata nije obavio veliku nuždu pa me zanima mogu li te dvije situacije biti povezane. Nadalje, dio obitelji je otišao na odmor pa me znima može li izostanak velike nužde piti povezan s tom situacijom?
S poštovanjem, Bruno

O: Kako su keksi (napolitanke i slični proizvodi za ljudsku prehranu) načinjeni od ugljikohidrata (pšenica kao osnova za brašno), moguće je da uzrokuju probavne probleme u Vašeg štenca jer općenito nisu osobito probavljivi u pasa. Svakako je za preporučiti da Vašem ljubimcu ukinete davanje ovakvih poslastica jer svojim sastavom ne odgovaraju potrebama i probavi pasa. Vašem štencu možete ponuditi neke od brojnih poslastica koje su namijenjene baš za štence i koje su sličnog oblika i teksture kao i obični keksi, a svojim sastavom ne narušavaju probavu u pasa.

Savjetujem Vam da pratite stanje vašeg štenca - ponašanje, zaigranost, zainteresiranost za okolinu, apetit i naravno izbacivanje ekskremenata. Ukoliko i tijekom današnjeg dana Vaš ljubimac ne bude imao stolicu, savjetujem Vam da s ljubimcem posjetite svoga veterinara radi detaljnijeg pregleda, a i samim time da mu se ukoliko bude potrebno pruži odgovarajuća terapija

OZNAKE: