dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 

P: Imamo labradora, jučer je napunio 2 mjeseca. Naime, u zadnja dva dana povraća, ima proljev, bezvoljan je, ništa ne jede... Mi smo ga vodili veterinaru, imao je temperaturu; dao mu je antibiotik. On je našao neku kost i mi nismo znali da ne smije da glaba kost i veterinar misli da je oštetio sluznicu. Jučer je  malo počeo jesti i jako je bio razigran, mada je opet dva puta povratio i imao proljev dva puta. On nije primio štenećnjak jer nam je čovjek od kojeg smo ga kupili rekao da tek s dva mjeseca smije primiti. Molim vas savjet, zaista smo zabrinuti. Unaprijed hvala, Jasmin

O: Kosti nemaju nikakvu hranidbenu vrijednost. Neka velika goveđa kost koja će poslužiti za igru može se ponuditi psu. Nakon pojedene kosti i resorpcije vode u debelom crijevu, komadići kosti se, zbog oštrih rubova, ukliješte na sluznicu i uzrokuju oštećenje i zatvor (opstipaciju) kod psa. Nastalo stanje zahtjeva intervenciju veterinara, a zbog mogućih ozljeda sluznice može dovesti do značajnih zdravstvenih komplikacija. Jedna kost ne mora nužno dovesti do začepa crijeva.

Ako u 2 naredna  dana kako je pas pojeo kost  nema promjene u ponašanja, potencijalna opasnost je prošla.

Postoji mogućnost da se kost zaglavi u grlu, što je uočljivo odmah u ponašanju psa. Pas otežano diše, slini, nemiran je i šapicama pokušava izvaditi nešto iz usta. Ako ne uspije nadražajem za povraćanje, akcijom mišića, izvaditi kost van, potrebno je ići veterinaru koji će pomoćnim sredstvima ili operativno izvaditi kost.
 
Nastalo stanje kod Vašeg ljubimca zahtjeva dijagnostčku pretragu: krvna slika, rentgen abdomena i vrata kako bi se ustanovio uzrok nastalog stanja. Važno je ponuditi za prehranu ljubimcu potpune i lakoprobavljive hrane koje smiruju povraćanje i proljev , "Intestinal" (npr. Royal Canin ili Eukanuba ) ili "i/d" (Hill's) - visoko probavljiva, neiritirajuća hrana, koja sadrži topiva vlakna (fibrim).
 
Cijepljenje ljubimaca se provodi kod navršenih 7 tjedana života i psić pritom mora biti potpuno zdrav. Vaš ljubimac sada ne smije biti cijepljen, a isto ćete obaviti prema preporuci Vašeg veterinara.

OZNAKE: