dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 

P: Moj pas, njemački kratkodlaki ptičar, bio je najvjerojatnije otrovan gnojivom za poljeprivredu (ureom). Prije 2 mjeseca je bio liječen kod veterinara terapijama protiv tog trovanja. Nakon toga više nije energičan kao prije i puno je smireniji. Konstanto jede travu i mislim da ima problema sa sluznicom ili nekim drugim djelom probavnog trakta jer stalno guta na prazno i sporije jede nego prije. Možda je u pitanju problem s jetrom? Prije par dana bio je u šetnji, vrijeme je bilo sparno, kupao se i trčao. A pri dolasku kući nije mogao stati na ljevu šapu i nekako je gubio ravnotežu te je legao na pod. Nakon samo par minuta je ustao i normalno hodao. Općenito, nakon otrovanja to nije isti pas. Ne znam što bih trebao poduzeti. Hvala, Matej 


O: Potreban je kompletan klinički pregled Vašeg ljubimca i labaratorijska obrada krvi i urina, ultazvuk ili rendgen abdomena. Također, potrebna je i dijetna prehrana prema utvrđenoj dijagnozi, npr. Royal Canin ili Eukanuba  ili Hill's - visoko probavljiva, neiritirajuća hrana, koja je  formulirana da pomogne u oporavku organizma.

O prehrani kod bolesti jetre detaljnije je pisao kolega Franjo Hrgota, dr.vet.med., u ranijem odgovoru Prehrana kod bolesti jetre i Legaphyton tablete.

Budući da fizički znaci bolesti jetre nisu specifični, potrebno je provesti niz pretraga kako bi se postavila precizna dijagnoza i pravo stanje jetre. To može uključivati: pretrage krvi - njima se detektiraju biokemijske promjene koje mogu upućivati na oštećenje ili nenormalnu funkciju jetre, zatim snimanje jetre - promjene oblika, veličine ili opskrbljenosti krvlju mogu se otkriti ultrazvučnim ili rendgenskim snimanjem, te biopsijom jetre - mali uzorak jetre labaratorijskom obradom može ukazati na problem u jetri.

Opći simptomi kod bolesti bubrega počinju s pojačanom žeđi i učestalim mokrenjem te usporenošću. U konačnici se poveća umor i nemir životinje, koja izgubi zanimanje za svoju okolinu. Ako se ne liječi, životinja će povremeno pokušati povraćati, a kasnije će sve češće povraćati pjenu ili obrok. Započinje drhtanje tijela, a počinju se javljati i blage nesvjestice. U veterinarskim ljekarnama Pet centra možete pronaći specijaliziranu medicinsku hranu za bolesti bubrega, npr. Hill's 'k/d',  Royal Canin 'Renal' i Eukanuba 'Renal Phase'.

Potrebno je analizirati simptome, utvrditi stanje bubrega, jetre i gušterače te prema utvrđenoj dijagnostici provesti terapiju i primjerenu prehranu.

OZNAKE: