Povratak

Zdravstveni poremećaji u pasa uzrokovani tugom ili gubitkom

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam američkog staford terijera u Šibeniku, a ja studiram u Zagrebu i sestra je u Zagrebu. Dok sam bila u Šibeniku, s njim sam se uglavnom ja bavila (moj je pas). U četvrtak 12-og su oni došli kod nas za vikend. Danas su nam javili da već danima ne jede, čak ni svježe meso koje obožava. Odveli su ga u veterinara i on je rekao da ima gastritis. Je li istina da ga ima od tuge za mnom? Čula sam već priče da je jedan pas, kad mu je umro gazda, isto tako dobio gastritis i da je onda na kraju i on umro od tuge. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru, Marina

O:  I  kod  ljubimaca  je  poznato  da  može  doći  do  pojave   različitih   zdravstvenih

poremećaja uzrokovanih tugom ili gubitkom. Naime, mnogi stručnjaci objašnjavaju tu činjenicu snažnim, dubokim i nerijetko intenzivnim vezama koje ljubimci ostvaruju sa svojim vlasnicima i prijateljima. Iz tog razloga, i nije tako rijetko da određeni gubitak može dovesti do ozbiljnih trauma i poremećaja. Također, iz razloga što su ljubimci izrazito perceptivni, nije čudno da često mogu osjetiti tugu i bol vlasnika te je i sami manifestirati.

Takvi ljubimci često pokazuju različite fizičke ili psihološke probleme. Tako, moguće je uočiti gubitak apetita, distanciranje i izbjegavanje drugih ljubimaca i članova obitelji te gubitak želje za uobičajenim aktivnostima. Također, isti ljubimci pokazuju gubitak energije, letargiju, gube na tjelesnoj težini, nemirni su, učestalo spavaju (pogotovo po danu), pokazuju znakove straha, depresije,...

U tim slučajevima, mnogi vlasnici pokušavaju riješiti probleme na takav način da posvete ljubimcu više pažnje te ne dozvole da osjećaji tuge i žalosti prevladaju i dovedu do poremećaja u ponašanju ili zdravlju ljubimca. Potrebno je osigurati normalnu rutinu te poticati ljubimca na vježbanje, trening, igru.

Kao i kod ljudi, vrijeme žalovanja varira i može različito dugo trajati.

U određenim težim slučajevima potrebno je potražiti i pomoć veterinara ili animalnih biheviorista.

Gastritis je upala želučane sluznice uz posljedično njeno oštećenje, a rezultira poremećenom probavom, apsorpcijom ili prolazom hrane. Najčešće se javlja u obliku kataralnih promjena na sluznici, akutne ili kronične naravi. Upalu želučane sluznice izazivaju mikroorganizmi te različite tvari koje sluznicu draže mehanički, kemijski, termički ili toksički, te nesteroidni protuupalni lijekovi, stres (psihosomatska bolest), strah, fobije,... Posebno značenje pripada pogreškama u prehrani, nutritivnoj alergiji te bolestima drugih organa (bolesti zubi, jetre, gušterače, bubrega).

Što je konkretno slučaj kod Vašeg ljubimca, na ovakav način mi nije moguće ustanoviti. Stoga, savjetujem Vam da se oko istog konzultirate sa svojim veterinarom.

Više o gastritisu možete saznati i u odgovoru kolegice Zdravke Rumiha, dr.vet.med. ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr