Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam  mješanku terijera i mađarskog pulija, staru 15 godina i 6 mjeseci, izvrsne kondicije i normalne tjelesne težine, sa svim zdravim zubima. Nije se parila. Do prije 3 tjedna je bila u izvrsnom stanju za svoje godine te izuzev staračke mrene i dobroćudnih tumora koji su je iznapadali u zadnjih 7 godina, ali su se držali pod kontrolom, nije imala drugih problema. Živahna, dnevno bi propješačila velike ture bez problema, dobar apetit, stolica bez naprezanja i dobrog sastava. Sve u svemu, mlađahna. Izgleda da je sve počelo s junećim kostima koje sam joj dala. Onda je počela imati problema sa stolicom (tvrda pa proljevasta, a potom mekša ali konzistentna, s time da bi se više napinjala, prvo bi izašla nekakva sluz,

a onda stolica). Redovno ju je imala svaki dan, do dva puta dnevno. Veterinar je posumnjao na kolitis i dao joj pripravak. Poboljšanja nije bilo toliko u stolici, ali je više jela. Nije povraćala. Onda je došla upala pluća - povišena temperatura, pumpanje pluća, pojačano pijenje vode, bez hrane. Dobila je terapiju i temperatura pala, pluća bolje radila, počela jesti skoro kao ranije, stolica je ostala ista kao prije, počela više hodati. Sve je izgledalo da se vraća u normalno stanje. Početkom ovog tjedna je živahna prošetala svoju redovnu turu, ali kada se vratila samo je legla (preforsirala se). Sutradan je pak, počela ponovno pumpati pluća (otežano disati, bez temperature), zadnja tri dana počinje šepati na zadnju lijevu nogu (krene normalno pa počne šepati), kratke šetnje. Stolica je jednaka kao prije, puno pije vode, malo jede (skoro ništa). Mršavi. Veterinar sumnja (bez pretraga, da ne mrcvari životinju) da su možda razlog dobroćudni tumori koji su prije bili ograničeni na potkožne, a sada su možda zahvatili i organe. No, kako životinja puno pije vode sumnja i na bolest bubrega. Napominjem da sva ta tri tjedna pas nije povraćao, pio je puno vode (više od uobičajenog), imao je povećanu količinu mokraće (uz normalno mokrenje) i mekšu stolicu (malo naprezanja - prvo sluz, a onda tanja stolica većeg ili manjeg obujma). Ne znam što da radim. Molim Vas pomozite koliko je u Vašoj mogućnosti. Ne mogu da prihvatim, neovisno o starosti psa, da je moguće da tako propadne u tri tjedna.
Snježana

O: Stariji psi imaju posebne potrebe. Njihova tijela počinju se usporavati i trošenje tijekom života počinje uzimati svoj danak. Životni vijek pasa može se jako razlikovati i djelomično ovisi o individualnoj pasmini, iako su uključeni i mnogi drugi činitelji.
 
Vjerojatno je da će pas početi stariti do kraja svoje 8. ili 9. godine života. Velike pasmine mogu se smatrati starima kada imaju oko 8. godina (ili čak ranije), dok terijeri i druge miješane vrste mogu doživjeti i 15 godina ili više.

Kako njegovo tijelo stari, javlja se postupno pogoršanje stanja vitalnih organa u tijelu psa. Može biti manje aktivan pa mu stoga treba manje kalorija, a njegovi organi mogu funkcionirati manje djelotvorno. Budući da mu se tijelo usporava, više se ne može tako dobro nositi s bolestima i drugim stresom, stoga ih po mogućnosti smanjite na najmanju mjeru.

U starosti se često pojavljuju bolni zglobovi i nedostatak snage. Bolni zglobovi pogoduju različite degenerativne bolesti, ozljede i povećana tjelesna težina. Nedostatak snage kod starijih pasa javlja se zbog slabije opskrbe mišića hranjivim sastojcima, zbog čega je ljubimac bezvoljniji i lakše se umara.

Rad čitavog organizma postepeno se usporava pa tako i motorika crijeva.

U našoj ponudi je hrana za pse s gastrointestinalnim problemima: Hill's w/d (suha ili u konzervi) koja ima smanjen udio masti i povečanu količinu netopivih vlakana za pomoć regulacije crijevne peristaltike i smanjeno naprezanje prilikom defekacije; zatim Royal Canin (suha ili u konzervi) Weight control koja osim smanjivanja tjelesne težine pomaže i kod kolitisa i začepa crijeva; Eukanuba sensitive digestion (suha). Također je nakon oporavka potrebno prilagoditi prehranu dobi Vašeg psa pa postoji hrana za starije pse, koja je lakše probavljivija i jača imunosni sustav, koji je u starijih pasa nešto slabiji. U našoj ponudi dostupna je i senior hrana proizvođača  Eukanuba, Hill's, Brit Care, Royal Canin.
 
Pojačana žeđ se javlja kod bolesti bubrega, bolesti jetre i kod piometre (u tekstu ne navodite da li je Vaša ljubimica sterilizirana).

Najčešći simptomi zatajivanja bubrega su pojačana žeđ, pojačano mokrenje, mršavljenje unatoč dobrom apetitu, anemija, povraćanje, ulceracije (najčešće po sluznici usta), ponekad proljev, neugodan zadah iz usta (po mokraći) u uznapredovaloj fazi bolesti, depresija. Vrijednosti ureje i kreatinina su povišene, ponekad i po nekoliko puta, što se utvrđuje biokemijskom pretragom krvi. Potrebna je posebna prehrana s umjereno smanjenim količinama proteina, fosfora i soli, što nalazimo u gotovoj medicinskoj hrani k/d (Hill's) i Renal (Royal canin).

Piometra je gnojna upala maternice. Kuja je bezvoljna, obično puno pije i mokri, ima slab apetit. Ponekad se javlja gnojni iscjedak iz vulve i u tom slučaju je dijagnostika vrlo jednostavna. Kod tzv. zatvorene piometre, nema iscjetka jer je vrat maternice zatvoren pa je dijagnostika kompliciranija. Potrebno je ultrazvukom ili rengenom utvrditi da je maternica velika, te krvnim pretragama obično ustanovimo da je u organizmu upalni proces. Maternica  može biti povećana i do nekoliko puta tako da svojom veličinom pritišće okolne organe.

Vaš pas je u dubokoj starosti i potrebna mu je posebna prehrana, smanjena aktivnost i kompletan dijagnostički pregled kako bi se utvrdili pravi uzroci ovog stanja.

OZNAKE: