Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Molim Vas savjet. Trebamo psa čuvara kuće u Opatiji i moja kćer ne odustaje od zlatnog retrivera, ali listajući nalazim da su ti psi više maze nego čuvari. Da li se taj pas može izdresirati da bude čuvar kuće, da živi vani u svojoj kućici i da se oslonimo na njega da laje na strance odnosno prijeđe u napad ukoliko netko provaljuje. Druga opcija nam je škotski ovčar ili veliki šnaucer. Zahvalni smo na svakom savjetu, obitelj Diminić

O: Navest ću Vam neke osnovne osobine ovih triju pasmina koje navodite, a konačnu odluku u izboru pasmine, ipak, prepuštam Vama i Vašoj obitelji.

Činjenica je da što više radite sa psom, odnosno učite ga naredbe poslušnosti to su veće šanse da postignete željeno ponašanje Vašeg ljubimca. Za drugu opciju možete potražiti pomoć stručne osobe koja se bavi obukom pasa. Moja je preporuka da psa uključite u neki od programa dresure u kojem ćete zajedno s dreserom proraditi osnovne vježbe poslušnosti te ih nastaviti svakodnevno vježbati. Za stručnu pomoć možete se obratiti u Klub za obuku sportskih i službenih pasa (KOSSP Zagreb).

Zlatni retriver je strpljiv i dobar pas, željan beskonačne igre s vlasnikom i ostalim članovima obitelji, prijateljski je naklonjen i ljudima i ostalim kućnim ljubimcima, lako se odgajaju i treniraju, vole puno "papati" i skloni su izležavanju. Retriveru treba puno prostora i zbog toga je on bolji izbor za držanje u dvorištu. Ova pasmina danas je poznata prije svega po svom uravnoteženom karakteru, dobrom podnošenju stranih ljudi, a naročito djece. Sve retrivere odlikuje urođeno svojstvo izražene fiksiranosti na ljude, tako da se uz pravilan trening može odgojiti do tako dobre poslušnosti koju mnoge druge pasmine gotovo da ne mogu doseći. Lakoća kojom ga se može voditi povezana s velikom inteligencijom i sposobnošću prilagođavanja doveli su do toga da je zlatni retriver, uz svoju prvobitnu namjenu za lov, danas natprosječno često postao vodič slijepih i invalidnih osoba, tragač za drogom i eksplozivima i kao, ipak najviše, obiteljski pas. Zlatni retriveri su umiljati, inteligentni, društveni, samouvjereni, osjećajni, imaju dobro pamćenje i veliku sposobnost privikavanja. Laju malo. Zlatni retriver ne samo da brzo uči, već naučeno zapamti za čitav život. Ne smije ih se odgajati čvrstom rukom jer su izuzetno osjetljivi i osjećajni. Trening bi morao biti pun promjena, preporučujemo vam da ga upišete na tečaj iz poslušnosti. Izvrsno se slažu s drugim psima i kućnim životinjama. Jako vole djecu i spremni su ih uvijek zaštititi. U pravilu su to pravi čovjekovi "prijatelji", svejedno mogu prema nepoznatim posjetiteljima biti rezervirani i oprezni. Iako se zlatni retriver može izvrsno prilagoditi svome gospodaru, imajte uvijek na umu da ovi psi trebaju puno više kretanja nego prosječni psi. Kad potpuno odraste, možete ga pustiti da trči pored bicikla. S oduševljenjem plivaju, aportiraju i vole sudjelovati na tečajevima iz poslušnosti i okretnosti.

Tipične osobine velikog šnaucera su njegova dobroćudna narav, ujednačen temperament te nepotkupljiva odanost gospodaru. Ima visoko razvijenu intuiciju, inteligenciju, sposobost da uči, snagu, izdržljivost, brzinu, te otpornost na bolesti i vremenske uvjete. Zahvaljujući ovim osobinama i njegovoj urođenoj sposobnosti da se nosi sa pritiskom, veliki šnaucer je pogodan kao pas za pratnju, sport, službu i rad. Veliki šnaucer je živahan, oprezan, vrijedan, skroman, žilav, inteligentan, promišljen, dobroćudan i nepodmitljiv pas. Vrlo je privržen svom gospodaru i njegovoj obitelji. Posjeduje veliku izdržljivost i želi učiti. Veliki šnauceri su nekada bili poznati kao "minhenski pivski šnauceri", jer su radili kao psi čuvari po pivarama Bavarske. Ovog karakternog psa treba obazrivo odgajati. Dosljedan i iskren odgoj s puno promjena sigurno će dati i pozitivan odjek. Uvijek trebate misliti da šnauceri imaju svoje vlastite zamisli i da neće baš svaku naredbu robovski izvršavati. Unatoč tome, taj pas se može dobro uključiti u različite sportske aktivnosti za pse. Veliki šnaucer se dobro slaže s drugim psima i kućnim životinjama, ali ga "od malih nogu" morate dobro socijalizirati. Po prirodi se prema djeci ponašaju s puno ljubavi. Strance baš i ne vole što očito i pokazuju, ali i tu sve ovisi o socijalizaciji. Potrebno mu je puno kretanja, puno šetnje i istrčavanja, pa će i u kući biti miran.

Škotski ovčari su veseli, inteligentni, poduzetni, dragi, oprezni, društveni, osjećajni, vole raditi i izuzetno su privrženi gospodaru i njegovoj obitelji. Uče vrlo brzo. Najbolje rezultate ćete postići tonom vašeg glasa. Ovi psi se izuzetno dobro slažu s drugim psima, kućnim životinjama i djecom. Veselo pozdravljaju poznate posjetitelje. Dugodlaki škotski ovčari se prilagođavaju svim situacijama bez problema, neće međutim biti zadovoljni ako ih samo tu i tamo vodite u šetnju. Najviše se vole igrati, trčati bez uzice što im treba i omogućiti. Većina njih voli donositi predmete i igrati se loptom, izuzetno su uspješni u sportskim aktivnostima za pse kao što su fly-ball i agility.

Korisne informacije o odgoju pasa možete pročitati na sljedećim linkovima:
 Odgoj psa
 Odgoj šteneta

OZNAKE: