Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam 11 mj. staru maltezericu. Tjerala se prije mjesec dana. Dali smo sve od sebe da je udaljavamo od muških pasa, ali jedan dan je pobjegla na terasu, kada smo mi otrčali za njom vidjeli smo muškog psa pored nje. Prije nego smo došli, zacvilila je i bojim se da su se parili! Sada, oko mjesec dana kasnije, njoj je trbuščić malo narastao, sise su joj se dosta povečale, brzo se umori, dobila je na težini, a i nedavno počela je piškiti po stanu(ne može dugo trpjeti iako je prije tjeranja već bila naučena da sve svoje potrebe obavlja 3 puta dnevno vani i s time nije bilo problema)! Bojim se da bi ti znakovi mogli pokazivati na trudnoću. Molim Vas da mi pomognete, da mi kažete šta da radim!!!

Onaj pas s kojim se možda sparila je njene veličine...  Molim Vas još jednom da mi kažete kolika je mogućnost da je ona zaista trudna! I da li je to za nju rizično!
Unaprijed hvala, zabrinuta Tena & razigrana Luna!!!

O: Graviditet u kuja traje 58 - 63 dana, što ovisi o terminu ovulacije, pasmini, te broju plodova.

U prva tri tjedna gravidnosti, vrlo je mala vjerojatnost da ćete uočiti bilo kakve znakove. U tom periodu neke ženke mogu tražiti više pažnje ili im se pojačati apetit, no svakako to nisu pouzdani znakovi graviditeta.

Graviditet kod životinja možemo utvrditi kliničkim i laboratorijskim metodama. Kliničke metode dijagnostike se dijele na vanjske i unutarnje. Vanjske metode dijagnostike su adspekcija, palpacija i auskultacija, a unutarnje metode dijagnostike graviditeta su vaginalna i rektalna pretraga. Laboratorijske metode dijagnostike se dijele na kemijske, fizikalne, biološke, hormonalne, imunološke i histološke.

Kod kujica su najčešće metode dijagnostike graviditeta ultrazvuk i rentgen. Ultrazvukom se može sa sigurnošću dijagnosticirati graviditet s 3-4 tjedna, ali se ne može točno utvrditi broj plodova. Rentgenom se također može dijagnosticirati graviditet i može se, za razliku od ultrazvučne dijagnostike, odrediti broj plodova.

Postoje i drugi pokazatelji prema kojima ćete (teže) moći dijagnosticirati graviditet, kao što je postupno povećanje tjelesne težine kujice, pa će kujica biti mirnija, tromija, manje će se kretati, brže će se umarati, abdomen će se obostrano proširiti. Tjelesna temperatura gravidne ženke je malo povišena zbog intenzivnijeg metabolizma, a pred kraj graviditeta dlaka kujice je slabija, suha i može jače opadati. Također se pred kraj graviditeta povisuje broj leukocita u perifernoj cirkulaciji (bijela krvna zrnca) kako bi kujica bila otpornija prema infekcijama. U zadnjoj trećini graviditeta ćete primjetiti i promjene na mliječnim žlijezdama kod kujice (povećane mliječne žlijezde, bradavice su razvijenije, a pred sam porod se mliječna žlijezda nalije i počne lučiti mljezivo).

Kuje također mogu pokazivati znakove graviditeta kada i nisu gravidne, odnosno u stanju lažne trudnoće, koja nastaje kao posljedica hormonskog disbalansa, nakon tjeranja.  

Općenito, spolni ciklus u kuja ima 4 faze. Ove faze pod utjecajem su hormona koji su odgovorni za promjene u spolnom sustavu i ponašanju kuje. U svakoj toj fazi koncentracija hormona je različita, odnosno koncentracija hormona se mijenja.

Prva faza spolnog ciklusa ili proestrus je izrazito duga u kuja i traje oko 9 dana. U to vrijeme se javlja iscjedak crvenkaste boje zbog hiperemije, uslijed djelovanja hormona i pucanja kapilara. U ovoj fazi dozrijevaju folikuli na jajnicima, luči se estradiol koji uzrokuje proliferaciju maternice i vaginalnog epitela.

Druga faza spolnog ciklusa ili estrus traje ovisno o pasmini, oko 9 dana. U ovoj fazi dolazi do pada koncentracije estrogena i povećava se koncentracija hormona koji će izazvati ovulaciju. U ovoj fazi ženka je spremna za parenje. Količina iscjetka je vrlo mala, svjetle boje.

Treća faza ili diestrus traje 60-70 dana, ukoliko ženka nije gravidna. U ovoj fazi dolazi do regresije promjena koje sam prije opisala, odnosno do oblikovanja žutog tijela. Ove promjene se odvijaju pod utjecajem progesterona.

Četvrta faza ili anestrus je faza spolnog mirovanja. Ova faza traje slijedećih 150 dana, a u krvi dolazi do opadanja koncentracije spolnih hormona. Treba uzeti u obzir da trajanje ovih perioda može odstupati nekoliko dana, ovisno o pasmini, veličini itd.

Kuja ovulira najčešće dvanaestog dana od početka krvarenja. Naravno, treba spomenuti da to može biti i 10.-14.dana, a postoje i podaci koji govore da se to može desiti čak i 5. dana i 25. dana spolnog ciklusa.

No treba naglasiti da se kod kuja može desiti i tzv. lažno tjeranje, kada je iscjedak jako oskudan, te u tom slučaju ne možemo odrediti točan period ovulacije.

Mnoge kuje malih pasmina pasa počinju se tjerati u dobi 6 - 7 mjeseci. Najbolje je dopustiti parenje kuji kada u potpunosti završi svoj fizički rast. Kinološkim propisima regulirana je i dob psa u kojoj je parenje dozvoljeno. Tako se patuljasti psi smiju pariti nakon 12 mjeseci starosti, srednje veliki psi nakon 15 mjeseci, a veliki psi nakon navršenih 18 mjeseci starosti. To je najniža dobna granica nakon koje je parenje dozvoljeno.

Gledajući sa zdravstvenog stajališta, preporučljivo je da vlasnici tu dobnu granicu pomaknu za 12 mjeseci, da ne žure s parenjem. Za očuvanje zdravlja kuje trebalo bi je pariti jednom godišnje, no ne prije 1,5 do dvije godine starosti. U toj dobi kuja je i psihički bolje pripremljena za majčinstvo, a njezin fizički razvoj je završen i skotnost ne predstavlja rizik za njezino zdravlje.

U ovakvim slučajevima, procjenu rizika za zdravlje Vaše kujice može jedino napraviti Vaš veterinar a na temelju kliničkog pregleda.

Svakako posjetite veterinara te načinite UZV pretragu, kako biste potvrdili ili opovrgnuli skotnost kujice, a za sve dodatne informacije možete se obratiti veterinarima u Pet Centru.

OZNAKE: