Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Na očnjacima psa su se pojavile smeđe naslage koje se mogu sastrugati četkicom, ali ne i ukloniti. Od toga su desni blago crvene i postoji vidna linija od granice desni i zuba. Kod nas ne rade popravak zuba, samo vađenje. Da li postoji ikakva alternativa, pošto ne bih željela da mi pas ostane bez očnjaka?
Hvala vam unaprijed, Samra

O: Zubne naslage, bilo mekane (plak) ili tvrde (kamenac) te pigmentacije na zubima, nisu samo estetski nedostatak nego nakupine nečistoća i bakterija. One ugrožavaju zdravlje zubnog mesa, odnosno podržavaju kroničnu upalu.

Smatra se da površina plaka od 1 mm2 sadrži više od 20 milijardi bakterija, među kojima se može prepoznati preko 350 vrsta.

Tijekom života, gotovo svaki pas će razviti periodontalnu bolest. Iz tog razloga, u liječenju periodontalnih bolesti, velika važnost se pridodaje preventivi, odnosno, održavanju zubne higijene (redovito četkanje, davanje nekih od suhih hrana namjenjenih ograničavanju nastajanja zubnog plaka i kamenca, ...). Intenzitet stvaranja plaka i zubnog kamenca ovisi i o otpornosti psa, pasmini, nasljednom faktoru, starosti i ishrani.

Crvena linija na granici sa zubima upućuje na prvi znak upale desni (gingivitis) te je liječenje nužno radi daljnjeg sprečavanja razvoja gingivitisa u periodontalnu bolest.

U dogovoru s Vašim veterinarom, posavjetujte se o različitim metodama saniranja nastale situacije.

Tako, možete koristiti Stomadhex C pastile, za koje proizvođač navodi da su učinkovite u zaštiti usne šupljine. Koriste se prema težini ljubimca te svaki dan tijekom deset dana. 

Također, u našim trgovinama možete pronaći i "Dog-a-dent spray" sprej (Beaphar) koji uklanja zubni plak, sprečava nakupljanje zubnog kamenca i pomaže kod neugodnog zadaha, a koristi se dva puta tjedno.

OZNAKE: