Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam štene Westy-a staro 4 mjeseca. Posljednju tableticu za čišćenje od parazita Pratel (1/4) dobio je 30.09. (i nakon 7 dana je u stolici bilo prisutno još parazita, što smo primjetili po sukrvici pri kraju stolice, a koje sada više nema). Zanima me da li i kada mu trebam ponoviti postupak i dati mu opet 1/4 tabletice za čišćenje? Neki su mišljenja da bi mu trebala davati tu tableticu svakih 15 dana do navršenih 5 mjeseci starosti, no nekako sam skeptična, pa Vas molim za mišljenje.
Unaprijed najljepše zahvaljujem,
Suzana.

O: Sugerira se tretirati pse protiv crijevnih parazita 4 puta godišnje (svaka 3 mjeseca). Jedna ženka oblića može proizvesti na tisuće jajašaca kojima pas kontaminira okoliš.

Nakon tretmana, kroz 3 - 5 dana obavezno uklanjati izmet svog ljubimca jer na taj način najbolje spriječavamo širenje parazita. Pratel je nematocid i cestocid koji u sebi sadrži prazikvantel i pirantel-embonat. S obzirom na višekomponentan sastav mehanizam antiparazitskog djelovanja je višestruk. Djeluje na crijevne obliće: Toxocara canis, Toxascaris leonina, Uncinaria stenocephala, Ancilostoma caninum, Toxocara cati te trakavice: Echinococcus granulosus, Echinococcus multilocularis, Dipylidium caninum, Taenia spp, Mesocestoides spp.

Tableta se daje izravno u usta ili sakrivena u komadiću hrane. Daje se jednokratno, a u slučaju infestacije ponavlja se za 14 dana. Ne smije se prekoračiti propisana doza (1 tbl / 10kg).

Prilikom davanja ovog ili sličnih preparata može se dogoditi da pas alergijski odreagira na pojedini preparat. Također se može očekivati povraćanje i mekša stolica, pa čak i proljev. Alergijske reakcije na ovaj i slične preparate vrlo su rijetke. Ono što se češće dogodi je reakcija organizma na tvari koje se počinju otpuštati prilikom ugibanja crijevnih parazita i njihovog raspadanja.

U slučaju da ste nakon davanja ovog preparata u stolici primjetili glistu (crvića) ili članak trakavice (izgledom sliči na zrno riže) čišćenje ponovite za 12 do 14 dana. Ukoliko u stolici niste primjetili crijevne nametnike slijedeće čišćenje ponovite za 3 mjeseca.

OZNAKE: