dragan_vesovic


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Bila sam vani sa psom i dok je njuškao  čičak mu se uvukao u nosnicu i virio. Mislim da smo uspjeli dio izvaditi. On je kihao i malo mu je krvi išlo iz njuškice. Poslije je u par navrata kihao i malo mu je kao naoteklo, ali mislim da mu je čičak izašao. Pošto je bio vikend i večer nisam išla veterinaru jer ne radi pa me zanima Vaš savjet i mišljenje.
Valentina

O: Postoje mnogi slučajevi kada boravak u prirodi može krenuti "po zlu". Tako, česti su slučajevi kada travka ili čičak uđe u nosnicu, uho, između šapa,... U tim slučajevima, nužno je odmah i pravilno reagirati.
 
Za početak je potrebno "strano tijelo" izvući i ne dozvoliti da uđe dublje u ranu. Ako to nije u mogućnosti izvesti ili ako je strano tijelo već duboko ušlo u ranu, potrebno bi bilo s ljubimcem obratiti se veterinaru. On će uz pomoć instrumenata pokušati izvući strano tijelo u cijelosti te spriječiti da ne dođe do komplikacija.
U slučaju da strano tijelo uđe u nosnice, simptomi su kod ljubimca poprilično očiti. Pas kontinuirani kiše i pokušava na različite načine izbaciti strano tijelo iz nosnica. Nerijetko, na takav način može ozlijediti osjetljivu sluznicu nosne šupljine ili potisnuti strano tijelo dublje u nosne prohode. Tada, kliničku sliku dodatno zakomplicira i prisustvo krvavog iscjetka - najčešće u obliku par kapi iz nosnica.
 
Veterinar će pregledati nosne prohode, ukloniti strano tijelo te isprati šupljine. Na takav način je moguće osigurati da iziritirana sluznica lakše i pravilnije zacijeli bez razvoja različitih komplikacija.
 
U Vašem slučaju, savjetujem Vam da s ljubimcem posjetite svojeg veterinara. Isti će biti u mogućnosti pregledati ljubimca te utvrditi njegov zdravstveni status. Naravno, po potrebi će biti i u mogućnosti prikladno intervenirati.

OZNAKE: