Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam 16 mjeseci staru ženku Sibirskog Haskija, prije mjesec dana odjedanput se bacila na leđa, cvilila, tresla se i nije dala nikome blizu, bila je kao u grču, čak me htjela i ugristi. Nakon nekog vremena se smirila i sve je bilo u redu, kasnije je i jela, no opet danas je samo odjedanput povraćala slinu, počela histerično cviliti i opet nije dala nikom blizu sebe, nakon toga je teško hodala, da bi za sat vremena već ludovala po kući i vrtu. Zanima me da li Haskiji i inače kada ih nešto boli ili im je loše tako reagiraju ili je nešto ozbiljnije u pitanju? Možda pretjerujem, jer mi je ovo prvi pas, ali me svaki put užasno preplaši, jer se promjena dogodi odjednom i iako se sa svima mazi i dobra je, u takvim situacijama počne režati i gristi.

O: Prema navedenim simptomima i pasmini, u obzir dolazi više mogućih dijagnoza.

Točnu dijagnozu na žalost ne možemo postaviti na temelju nekoliko navedenih znakova, ovdje je potrebna detaljna klinička pretraga samog psa, krvni nalaz, RTG ili UZV snimanje. Svakako se ne radi o uobičajenoj reakciji na neugodu ili bol.

Siberian Huskies su podložni epileptičnim napadajima (nasljedni faktor), mogu oboljeti i od hepatične encefalopatije (posljedica promjena na jetri). Huskies pripadaju u velike pasmine, imaju dubok prsni koš, vrlo su aktivni, plus genetska predispozicija - svi navedeni faktori pogoduju još jednoj bolesti: gastric dilatation - volvulus.

Ova bolest posljedica je obstrukcije ili začepa plina ili tekućine u samom želucu, sadržaj ne može izaći iz želuca, nakuplja se sve više i dolazi do proširenja želuca. Začepljenje može biti uzrokovano novotvorevinom, piloričnom stenozom, stranim tijelom (štene u igri može svašta progutati, od gumene loptice pa do noža!!!). Također, ovom stanju pogoduju i veliki obroci i pohlepno konzumiranje što je vrlo tipično za štenad i na kraju, trčanje, igranje i skakanje, što s ovakvim punim i bolesnim želucem dovodi do rotacije želuca za 90-360 stupnjeva, javlja se trbušna bol, mijenja se ritam disanja i rada srca, pojačano slinjenje, pokušaji povračanja, šok.

Preporuka prema opisanom je posjetiti veterinara što prije i obaviti vrlo detaljnu pretragu i analizu, a terapija će biti određena prema dijagnosticiranom zdravstvenom stanju.

OZNAKE: