Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Želio bih kupiti papigu, ali se ne mogu odlučiti između personate i fišera, da li mi možete pomoći tako da mi pobliže objasnite njihovo ponašanje, glasanje itd. Bio bih zahvalan na tome. Toni

O: Agapornis personata vrsta je koju još nazivaju "Maskirani ljubavni papagaji" zbog bijelog kruga oko očiju.

Kao i Fišere (Agapornis Fischeri) i ovu vrstu papagaja prvi je opisao istraživač, ornitolog Reichenow još 1887.godine.

Personate su također afrički papagaji, kao i svi njihovi srodnici, a obitavaju na prostorima Kenije i sjeverne i centralne Tanzanije. Veličina im je oko 14,5cm, a osnovna boja im je zelena. Čelo, tjeme i obrazi su crni sa primjesama smeđe boje. Oko očiju im se nalazi neoperjan bijeli prsten. Kljun je intezivno crvene boje dužine do 2cm. Noge su sivkaste. Ženka ima slabiji intenzitet boja, u prosjeku je krupnija od mužjaka ali sa manjom glavom. No, kao i kod ostalih Agapornisa i kod njih je dosta teško odrediti spol.

Žive u jatima  od 20-80 ptica. Pri migracijama oglašavaju se glasno, ali za ljudsko uho ugodnom pjesmom. Vrijeme parenja im je u prirodi je tijekom ožujka i travnja pa sve do lipnja, pri čemu prave gnijezda u šupljinama baobab drveća, kao i u rascjepima ili u unutrašnjosti drugog drveća, pri čemu, kao i Fišeri, grančicama prave gnijezdo sa dva otvora, dok na dnu, u piljevini, ženka polaže 3-6 jaja veličine 23x17mm. Prirodna ishrana im se sastoji od raznolikog sjemenja, bobica, pupoljaka i voća.

U volijerskim ili kućnim uvjetima, ishrana im se sastoji od prosa, svijetlog sjemena, bar prosa uz dodatak voća i povrća kao i neizostavnih minerala i vitamina. Od voća im nikada ne treba davati kruške, breskve, dinje i lubenice jer mogu izazvati proljev, a od povrća zabranjena je zelena salata, kupus, kelj, karfiol. Najbolje im je davati list maslačka, špinat ili grančicu peršina sa lišćem, a od povrća mrkvu i krastavac. Povremeno im treba davati meku hranu, naročito mladim pticama, a to je miks od kuhanih jaja, keksa i malo plavog nemljevenog maka.

Kao kućne ljubimce treba ih obavezno držati u paru, osigurati im dovoljno prostran kavez, hraniti ih po prethodno navedenoj  preporuci i obavezno im omogućiti posude za kupanje, jer ovi papagaji to preferiraju. S obzirom da je riječ o vrlo živim pticama sa ugodnim oglašavanjem, vjerujem da će te uživati u njihovoj igri i pjesmi.

Personate nemaju podvrste.

Više o agapornisima, općenito, možete saznati u rubrici Dražesna papigica, te u ranijem odgovoru kolegice Danijele Biban, dr.vet.med. ovdje.

OZNAKE: