Povratak

Agresivan kanarinac

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam jedno pitanje u vezi svog 2 g. starog kanarinca. Primijetila sam da se u zadnje vrijeme počeo malo čudno (agresivnije) ponašati. Naime, svaki put kad mu stavim prst ispred krletke ili kada mu se na drugi način značajnije približim, on odjedanput podivlja: počne otvarati kljun, širiti krila i pratiti prst kao da će ga kljocnuti (što je i učinio par puta). Ponaša se kao da me želi napasti. Ne znam je li me možda u tim trenucima shvaća kao prijetnju, pa počne zauzimati obrambeni stav zbog toga, ili je posrijedi možda nešto drugo. Napominjem da se nikada prije u identičnim situacijama nije tako ponašao. To se počelo događati krajem svibnja i početkom lipnja. Jako me zanima koji bi mogli biti razlozi ovakvog ponašanja.

Nadam se da ćete mi barem malo pomoći.
Unaprijed zahvalna, Andrea

O: Najprije treba spomenuti kako ne postoje "zločeste" ptice. No ponekad su uplašene a ptice sa emocionalnim problemima izbjegavaju bilo kakve kontakte i na taj način se brane.

Kanarinci su, općenito, vrlo društvene ptice, no s čovjekom vole imati vizualni kontakt radije nego da se diraju. Kanarinci nisu interaktivna bića, oni uživaju u Vašem zviždukanju i pričanju sa strane ili u blizini krletke a sasvim su zadovoljni provoditi vrijeme u krletci.

Većina se ptica agresivno ponaša tijekom sezone parenja koje je u kanarinaca obično od ožujka pa do srpnja. Ovo je iz razloga prirodnog instinkta obrane svojeg potomstva. Iako ptice kućni ljubimci ne žive u jatima, imaju sačuvani instinkt razmnožavanja. Ukoliko je ovo slučaj, s nepoželjnim ponašanjem bi mogao prestati za otprilike dva do tri tjedna no nije moguće točno predvidjeti.

Zatim, poremećaje ponašanja, a naročito destruktivnog i agresivnog karaktera, razvijaju one ptice kojima je dosadno ili su uznemirene iz nekog razloga (stres).

Prilikom rješavanja ovog problema treba najprije otkriti njegov uzrok. Osim psiholoških, uzrok ovakvom ponašanju može biti i zdravstvene prirode. Obratite pozornost na apetit, uzimanje hrane i vode, konzistenciju stolice i općenito držanje i ponašanje. Ukoliko uočite neka stanja koja odstupaju od normale obratite se Vašem veterinaru kako bi na osnovu pregleda postavio sumnju na problem. Razmislite da li ga je nešto moglo potaknuti na takvo ponašanje (stres - promjena dnevne rutine, dolazak novog ukućana, ljubimca, preseljenje,... pa čak i nepovoljni vremenski uvjeti). Možda je bio izazvan od nekog od Vaših ukućana, možda je stresno doživio davanje hrane ili vode ...

Također, kod ispravljanja problema treba zadržati bistru glavu. Naime, Vaš prekomjerni angažman oko situacije (podignuti glas, ukoravanje i sl.) ptice vrlo lako mogu zamijeniti za nagradu te nastaviti s istim ponašanjem s ciljem dobivanja Vaše pažnje. Najbolji način rješavanja problema je da nastavite uobičajenim načinom života, u potpunosti ignorirajući loše ponašanje. Pokušajte s uvjerljivim izrazom lica - jer vrlo dobro tumače govor tijela - te govorite polagano i mekim ali odlučnim glasom. Također, ako se situacija ponovi, dajte mu nekoliko minuta da se smiri pa nakon toga nastavite sa interakcijama.

Vašom upornošću i strpljenjem Vaš ljubimac će vrlo brzo shvatiti što mu je činiti a na obostrano zadovoljstvo i miran suživot u Vašoj zajednici.

O pripitomljavanju kanarinaca pisala je i kolegica dr. Mlinar-Gruja ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr